Járvány

2020.05.19. 20:36

Népességrobbanást okozhat a járvány miatti bezártság Indonéziában

Nem kívánt népességrobbanástól tartanak a világ így is egyik legnépesebb országában, Indonéziában a koronavírus-járvány miatt foganatosított korlátozások következtében.

A jakartai családtervezési hatóság kedden ismertetett becslései szerint 2021 elején a nem tervezett terhességek eredményeként 420 ezer csecsemővel több jöhet a világra a megszokottnál. Ennek egyik okaként emlékeztettek arra, hogy sok kisebb klinika bezárt a járvány miatt, és az orvosok, szülésznők sokkal kevesebb pácienst kezelnek a szokásosnál.

Sok ember jelenleg alig jut hozzá fogamzásgátló eszközökhöz – mondta Hasto Wardoyo, a családtervezési hatóság vezetője. „Emellett sokan követik a kormány utasítását, hogy a vészhelyzeteket leszámítva mindenki maradjon otthon. Úgy vélem, sokan nem tekintik vészhelyzetnek a terhességmegelőzést” – tette hozzá.

A 264 millió lakosú országban 28 millióan vesznek részt az állami családtervezési programban. A hatóság becslései szerint a résztvevők tíz százaléknak gondot jelenthet hozzájutni a fogamzásgátló eszközökhöz. A hatóság munkatársai most ezen próbálnak segíteni házról házra járva.

A muszlim országban túlnyomóan a nők gondoskodnak a terhességmegelőzésről. A hatóság mindenekelőtt a gyermekágyi- és a csecsemőhalandóság növekedésétől tart.

A koronavírus miatt kialakult helyzet egyszerűen nem a legjobb idő a terhességre Indonéziában – hangsúlyozta Wardoyo. Indonéziában eddig 18 496 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1221-en haltak bele a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi kórba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában