trump ellen

2018.01.21. 08:52

Nők százezrei tüntettek a jogaikért Amerikában

Nők százezrei tüntettek az Egyesült Államok nagyvárosaiban a jogaikért és Donald Trump elnök ellen.

A large crowd of people participating in the Women's March makes its way down 6th Avenue in Manhattan on January 20, 2018 in New York City. Across the nation hundreds of thousands of people are marching on what is the one-year anniversary of President Donald Trump's swearing-in to protest against his past statements on women and to celebrate women's rights around the world. (PHOTO: WILLIAM VOLCOV)

Forrás: AFP PHOTO/BRAZIL PHOTO PRESS

Fotó: William Volcov

Pontosan egy évvel Donald Trump elnöki beiktatásának ceremóniája után, amikor nők százezrei tüntettek az új elnök ellen, szombaton – az egyéves évfordulóra is emlékezve – vonultak ismét utcára a nők.

Sajtójelentések szerint Chicagóban mintegy 300 ezren vettek részt a megmozduláson, New Yorkban Bill de Blasio polgármester hivatala szerint 120 ezren tüntettek, Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti Twitter-bejegyzésében 600 ezer protestálóról írt.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban szemmel láthatóan jóval kevesebben voltak, mint a tavalyi megmozduláson, de így is ezrek voltak az utcán. Tüntettek még például a kaliforniai San Franciscóban és a coloradói Denverben, a texasi Dallasban és az észak-karolinai Charlotte városában is.

Összesen mintegy 250 amerikai városban szerveztek megmozdulásokat.

Minden helyszínen más jelszavakat skandáltak és más és más okok miatt vonultak fel. Washingtonban a nők jogait követelték és a Trump-adminisztráció társadalompolitikáját bírálták, a felvonulók „Egyenlő jogokat, emberi jogokat” és

„Nem a gyűlölet, hanem a szeretet teszi naggyá Amerikát”

feliratú táblákkal vonultak. Denverben az volt a cél, hogy felhívják az emberek figyelmét a választások fontosságára és buzdítsanak mindenkit, hogy vegyen részt az idei félidős választásokon novemberben. New Yorkban a nők nagyobb politikai szerepvállalása mellett álltak ki, Charlotte-ban a fajgyűlöletet ostorozták. Sok helyen a felszólalók a szexuális zaklatások elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozták.

Hallatták hangjukat politikusok és közéleti személyiségek, a művészvilág tagjai egyaránt. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi csoportjának vezetője Washingtonban rövid beszédet mondott, ebben „lepontozta” Donald Trump elnökségének első esztendejét, s hozzátette: „nem gyötrődünk, hanem megszervezzük magunkat”. Los Angelesben Eva Longoria színésznő a demonstráción mondott beszédében kijelentette: „a szavazatotok a legerőteljesebb eszköz, ami rendelkezésetekre áll, mindenkinek, aki abban a privilégiumban részesül, hogy szavazhat, voksolnia kell”.

Donald Trump Twitter-üzenetben reagált a megmozdulásokra. A bejegyzésben elnöksége első évének gazdasági eredményeit dicsérte, melyek szerinte a nőket is segítették.

Az elnök így fogalmazott:

„csodálatos az időjárás mindenütt a mi nagyszerű országunkban, tökéletes nap ez a nők menetéhez. Menjetek ki most, és ünnepeljétek az elmúlt tizenkét hónap történelmi mérföldköveit, a példa nélkül álló gazdasági sikert, a jólétet! 18 év óta most volt a legalacsonyabb a női munkanélküliség”.

Az Egyesült Államokban egyébként decemberben a nők körében 3,7 százalékos volt a munkanélküliek aránya, míg az átlagos munkanélküliség 4,1 százalékos volt.

Borítókép: Nők vonulnak Manhattan utcáin.

AFP PHOTO / BRAZIL PHOTO PRESS / William Volcov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában