Ország-világ

2020.12.15. 20:11

Novák Katalin sajnálja, hogy félreértelmezték a szavait (videó)

Cáfolta Novák Katalin a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden, hogy a napokban megjelent videójában azt állította volna „egy nőnek nem kell akkora fizetés, mint egy férfinak”. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a kiforgatták, tudatosan félreértelmezték és elferdítették a szavait.

Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású elemérõl tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétõl akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás elõtt álló vagy már gyermeket nevelõ fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Novák Katalin közlése szerint annyit mondott, hogy nem jó, ha az egész élet egy férfiak és nők közötti versengésről szól, hanem – tette hozzá – sokkal jobb, ha együttműködésként megélni, hogy vannak a nők és vannak a férfiak, különböző adottságokkal, de ez nem arról szól, hogy egy nőnek ma Magyarországon ne lenne éppen annyira lehetősége kiteljesedni a szakmájában, mint egy férfinak – olvasható a hirtv.hu-n.

„Semmiképpen nem arról szól, hogy ne illetné meg ugyanazért a teljesítményért ugyanaz a fizetség az egyik embert és a másikat, attól, hogy az egyikük nő, a másik pedig férfi, ez egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés, hogy ugyanazért a teljesítményért nem érheti hátrány csak azért, mert ő nő”

– tette hozzá.

A politikus közlése szerint vannak, akik úgy értelmezték szavait, hogy a nőknek kevesebb fizetéssel kellene rendelkezniük. Kiemelte, semmiképp nem elfogadható, ha ugyanabban a pozícióban valakit hátrány ér azért, mert nő, ez ellen küzdeni kell.

Ami az úgynevezett női kvótát illeti, nem hisz benne Novák Katalin, szerinte lehetőséget kell teremteni, ezt pedig számos kormányzati lépés segíti.

Földi-Kovács Andrea arról is kérdezte a tárca nélküli minisztert, hogy Alaptörvényben rögzítette az Országgyűlés, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Mostantól az alkotmányban szerepel az is, hogy Magyarország védi a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti nevelést.

Novák Katalin szerint evidens dologról van szó és olykor az evidenciákat is rögzíteni kell. A politikus rámutatott,

olyan támadás éri ezeket az alapvetéseket, amelyekre valamilyen formában reagálni kell.

Földi-Kovács Andrea felvetésére, hogy a támadások egyik oka, hogy az alaptörvény-módosítás ellenzők szerint az ilyen lépések sértik az LMBTQ emberek jogait, valamint ellentétesek az Európai Bizottság LMBTQ stratégiájával, a tárca nélküli miniszter elmondta, jónéhány európai országban látni a kultúra megváltozását, ilyen például a muszlim térnyerése miatti többnejűség, de amikor Magyarországon a házasság egy férfinak és egy nőnek a kölcsönös elhatározásán alapuló kapcsolat és ezt rögzíti az alaptörvény is, akkor azt betonszilárdsággal rögzíti, hogy Magyarország a keresztény-zsidó hagyományoknak, a keresztény kultúrának megfelelően a házasságot egy férfi és egy nő elhatározásán alapuló kapcsolatnak tekinti.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában