Járvány

2020.04.21. 08:05

Olaszország a koronavírus-járvány alatt is támogatja a bevándorlást

Az olasz baloldali kormánynak arra is van ereje, hogy az illegális bevándorlókat befogadják, és legalizálják a státuszukat.

Migrants sit on Piazza dell'Aracoeli in central Rome on March 19, 2020, during the country's lockdown aimed at stopping the spread of the COVID-19 (new coronavirus) pandemic. - Italy braced on March 19, 2020 for an extended lockdown that could see the economy suffer its biggest shock since World War II from a pandemic that has killed almost as many people as it has in China. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Vincenzo Pinto

Az olasz baloldali kormány terve az, hogy mezőgazdasági idénymunkákban dolgozzanak, de elemzők szerint a migránsok egy jó része nem igazán akar dolgozni. Elterjedt gyakorlat közöttük, hogy úgyis kapnak majd segélyt. Az illegális migránsok Európába áramlása továbbra is folyamatos, miközben Soros György egyik álcivil szervezete még jobban felgyorsítaná a bevándorlók Európába juttatását − írja az Origo.

Tartózkodási engedéllyel és egészségügyi ellátással készül rendezni az illegális bevándorlók tartózkodását a baloldali olasz kormány, legalább mintegy 300 ezer emberrel számolva, elsősorban a mezőgazdasági munkások pótlására. Mindezt a járványhelyzet közepette. Egy olyan országban, ahol a kormány hetekig késlekedett a szükséges óvintézkedések meghozatalában, és a járvány elszabadult. A világ közvéleményét hosszú ideig sokkolták a felvételek, amelyeken azt láthattuk: emberek tucatjai fekszenek a kórházak folyosóján, a földön, mert nemhogy elegendő orvos, ápoló és gép nincs, de még ágy sincs.

Júniusig a feketén Olaszországban dolgozó, de az új koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt külföldiek tartózkodását rendeznék, ősztől pedig bevándorlási kvótákkal szabályoznák az Olaszországba érkező migránsok létszámát.

Így szereznének idénymunkásokat

A kormány kész terveit mutatta be a La Republica című baloldali napilap, első lépésben több mint kétszázezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezését vetítve előre. Később ez a szám emelkedhet. Mindenekelőtt Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter sürgeti a munkaerő-toborzást, hangsúlyozva, hogy a Covid-19 fertőzés miatt 270-350 ezer munkás tűnt el az olaszországi földekről, a déli és északi gyümölcsültetvényeken nyolcmillió mázsa termény vár leszedésre.

A külföldi munkaerő többségét eddig idénymunkára Olaszországba érkező afrikai, valamint román és bolgár munkások jelentették, akik azonban a járványhelyzet miatt eltűntek Olaszországból, vagy idén tavasszal nem tudtak megérkezni.

Hasonlóképpen bizonytalanná vált az olasz családoknál eddig nagyrészt feketén alkalmazott – és az Európai Unión kívüli állampolgársággal rendelkező – háztartási dolgozók, idősgondozók, bébiszitterek helyzete.

Az olaszországi építőipar is bajba került a nem olasz munkások hirtelen hiánya miatt, és nélkülük az idegenforgalom sem tud majd újraindulni.

Több százezer illegális migránst legalizálhatnak

A jobboldali Il Giornale számításai szerint nem 300 ezer, hanem sokkal több, mintegy 600 ezer illegális bevándorló jogi helyzetét készülnek rendezni: tartózkodási engedélyt, személyi igazolványt és tb-kártyát kapnának, ami ingyenes egészségügyi ellátást biztosítana számukra.

Olaszországban az idénymunkák miatt megváltoztatnák az illegális bevándorlók státuszát
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A baloldali Europa+ pártot vezető Emma Bonino, volt európai humanitárius biztos a migránshelyzet azonnali rendezését javasolta, hangsúlyozva, hogy „vagy most, vagy soha”. Megítélése szerint a járványhelyzet rendkívüli lehetőséget kínál. Rendkívüli lehetőséget az Európában talán legnehezebb helyzetbe került olasz gazdaságnak?

A törvényes munkapiac peremén vagy ezen kívül dolgozó bevándorlók tartózkodását már többször igyekeztek szabályozni: 2002-ben az akkori belügyminiszter, Umberto Bossi, a Liga volt vezetője intézkedésével több mint 600 ezren emelkedtek ki a feketegazdaságból, főleg román és bolgár munkavállalók.

2009-ben a szintén ligás belügyminiszter Roberto Maroni rendelkezésével 300 ezer tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, ezeket is elsősorban az olasz családoknál ténylegesen dolgozó emberek számára. Ugyanezzel próbálkozott Mario Monti volt kormányfő 2012-es intézkedésével is, amelynek révén azonban a majdnem 200 ezer kérelemből csak huszonháromezret fogadtak el.

Nem szívesen dolgoznának az illegális migránsok

Elemzők rámutatnak, hogy

a járvány miatt jelenleg olaszországi migránstáborokban tartózkodók, jelentős többségükben közép-afrikaiak a tartózkodási engedélyt szívesen elfogadják, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszországi földekre.

A táborokban fejenként napi 30 eurót kapnak az ellátásukra. Tavalyi adatok szerint egy mezőgazdasági munkás átlagban napi kevesebb mint bruttó 70 eurót kereshet, de a délolasz paradicsomföldeken alkalmazott afrikai munkásoknak napi akár tíz óra munkáért mindössze húsz-harminc eurót adnak. Sokszor kevesebbet, mint a segély.

Dániában másként látja a jövőt a kormány

Az olasz baloldali kormánnyal szemben Dániában az engedély nélkül tartózkodó migránsok hazatelepítése lesz az egyetlen feladata annak az új hatóságnak, amelynek felállítását augusztusra tervezi a dán Bevándorlási és Integrációs Minisztérium. A minisztérium felügyelete alatt létrehozandó Hazatelepítési Ügynökség augusztus 1-jével kezdi meg működését – derül ki a minisztérium honlapján megjelent közleményből.

Az ügynökség kizárólagos feladata a Dániában illegálisan tartózkodó külföldiek visszatelepítése lesz a származási országukba.

A dán szociáldemokraták a bevándorlás elutasításával próbálják megakadályozni, hogy a dán nemzeti pártok megelőzzék őket.

Soros újabb migránsokat akar betelepíteni

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy miközben a világ a koronavírussal küzd,

a Soros György által pénzelt Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű intézet ismételten a migránsok betelepítését követeli.

A március közepi éves ülésén a brit Express.co.uk beszámolója szerint nyíltan beszélt erről az amerikai tőzsdespekuláns.

„Válságkezelési„ csomagjának első pontja a „menekültválság” rendezése, ami Sorosnál természetesen a nyitott határokat és nyílt, multikulturális társadalmat jelent.

A spekuláns az „Európa erőd„ eszméjével való leszámolásra is felszólított.

Egyre többen akarnak bejutni

Időközben kiderült, hogy több mint négyszer annyi illegális határátlépés történt 2020 első negyedévében az olasz partokon, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A Frontex adatai szerint 2020 első negyedévében több mint 3600 illegális átlépést regisztráltak Olaszország déli partjainál, ami ”masszív„ emelkedés a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva.

Az egyéni átjutások, valamint a civil szervezetek hajói által az olaszországi kikötőkbe szállított migránsok is idetartoznak.

Az illegális migráció támogatása nemcsak Olaszországban nem állt le, hanem más uniós országokban is folyik.

Így például pár napja látott napvilágot a hír, hogy csaknem ötven, kísérő nélküli kiskorút szállítottak át Németországba görögországi menekülttáborokból. A berlini belügyminisztérium arról számolt be, hogy a negyvenhét – hivatalosan – kiskorú megérkezett Athénból Hannoverbe, és bár felszállás előtt tesztelték őket koronavírusra, két hétig karanténban maradnak, mielőtt más tartományokba szállítanák át őket.

Az is kiderült, hogy az első negyedévben mintegy 9000 migránst észleltek a magyar-szerb, magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon. A migrációra hatást gyakorol a koronavírus-járvány és a török-görög határon kialakult helyzet is.

A járvány miatt van egyfajta (igen enyhe) visszaáramlás is, ami elsősorban az afgánokra és a pakisztániakra jellemző, a szír migránsokra viszont nem, hiszen ők nem akarják kockáztatni a menekültstátuszukat Törökországban. Elvben nemcsak spontán visszaáramlásról lenne szó, hiszen Görögországban például jelentős anyagi támogatást kapnak azok, akik hajlandóak hazamenni. De erre alig találnak jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában