horvát autópálya-baleset

2019.07.18. 11:32

Olvasóink szerint egy száguldó drogos bárhol okozhat tragédiát

Egyértelműen a kábítószer hatása alatt álló sofőr okolható, a történtekben nincs szerepe annak, hogy a fizetőkapuk miatt az autósoknak sorban kell állniuk – derül ki legutóbbi szavazásunk eredményeiből.

Forrás: Jutarnji List

Mindenkit megdöbbentett a tragédia: egy autó lassítás nélkül, körülbelül 150 km/órás sebességgel hátulról belehajtott egy magyar rendszámú kocsiba a horvát A4-es autópálya szentivánzelinai (Sveta Helena) fizetőkapujánál. Az ütközés következtében a háromtagú magyar család – egy hétéves gyerek és a szülei – súlyos sérüléseket szenvedtek. Az életveszélyen túlvannak, de mindhárman intenzív osztályon fekszenek.

Kiderült: a balesetet okozó horvát BMW-s többféle kábítószert és gyógyszert is fogyasztott. Videófelvétel készült arról, ahogyan nem sokkal a történtek előtt már szabálytalanul cikázva előzgette az autókat a pályán. A rendőrök vizsgálják azt a felvetést is, hogy telefonált-e a baleset pillanatában.

Az eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, szerepet játszhat-e a történtekben az, hogy a fizetőkapus rendszer sorban állásra kényszeríti az autósokat. Azt a kérdést tettük fel, tényleg életveszélyesek-e a horvát fizetőkapuk.

Olvasóink válaszaiból kiderült:

a többség, 66 százalékuk úgy gondolja, nem a fizetőkapus rendszer a hibás. Egy bekábítószerezett ember bárhol okozhat hasonló balesetet.

Tagadhatatlan, hogy él az emberekben egyfajta előítélet a „nagy autóval” közlekedők iránt, köszönhetően a viselkedésnek, amelyet némely sofőrök megengednek maguknak. Előfordul, hogy ezek közül az autósok közül többen spportot űznek abból, hogy levillogják az autópályákon előttük haladó kocsit még akkor is, amikor az mondjuk éppen egy kamiont előz, és indexelve jelzi, hogy a manőver után rögtön szándékában áll visszasorolni a külső sávba. Jól ismerjük a jelenséget, amikor ugyanezen sofőrök – mintegy erőfitogtatásként – egészen közel mennek ahhoz, aki épp előttük megy. Ezek a fajta vezetők valamiért úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a közlekedési szabályok.

A második legtöbb szavazat, 13 százalék arra voksolt, hogy „Más a baj. BMW-vel volt. Min csodálkozunk?”

- hozzá kell tenni, a fent említettek természetesen nemcsak a bömöstulajokra vonatkoznak, hanem idesorolhatnánk számos más típusú autót is.

Olvasóink 9 százaléka szavazott arra, hogy a fizetőkapuk méregdrágák is, csak a lehúzásra jók.

Tény: ez a fajta rendszer drágább, mint a matrica díja. Mint azt nemrég mi is megírtuk, 2022-től egyébként a horvát autópályákat kezelő vállalatok is átállnak az elektronikus autópályadíj-fizetési és az automatikus rendszámtábla-felismerő rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra. Ennek köszönhetően olcsóbb ugyan nem lesz a pályadíj, viszont megszűnhet a sorban állás.

A következő eredmény épp erre mutatott rá:

8 százaléknyi szavazat érkezett arra, hogy a balesetveszély mellett a rendszer ráadásul dugókat is okoz. A hosszú várakozás pedig – sokszor a nyári hőségben – nagyon bosszantó tud lenni.

A legkevesebben úgy vélték, hogy a rendszernek semmi hibája, úgy jó, ahogy van:

Mindössze 4 százalék tette le a voksát amellett, hogy semmi gond a fizetőkapukkal. Horvátország király hely!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Horvátország tényleg nagyon jó hely, és valószínűleg az odaérkező nyaralók többsége még jobban fogja kedvelni, amint megszűnnek az autópályákon lévő dugók és nehézségek.

[eweb-voting id="1926488"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában