Orbán Viktor: a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját (videó)

A magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban. Kifejtette, ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket – hangoztatta a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, az államnak segítenie kell a családalapítást, a családok boldogulását.

Budapest, 2021. szeptember 23. Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök beszédét itt tudja megtekinteni, összefoglalónkat a videó alatt olvashatja:

A Budapesti Demográfiai Csúcs nem csak egy konferencia. A demográfiai kérdések nehézségét nem csak a felismerések bonyolultsága adja. Legalább ilyen nehéz a felismerések politikai intézkedésekbe való átültetése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Origo tudósítása szerint. A kormányfő kiemelte, miniszterelnöksége alatt is ez volt a legnagyobb kihívás.

Adrej Babis és Janez Jansa kollégámmal együtt akarjuk rábeszélni az uniós politikusokat arra, hogy ne támogassák a migrációt, ne támogassák az egyneműek családalapítását – tette hozzá.

„Kiállunk Szerbia mellett”

Együtt kell meggyőznünk az uniós politikusokat, hogy többé ne használják a Balkánt ütközőzónának saját kényelmük miatt. Szerbia és térsége nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia integrációját Magyarország támogatni fogja.

A nyugati civilizáció nem képes reprodukálni magát. Sokan nem tudják eldönteni, hogy ez jó-e vagy rossz. Vannak, akik érzékelik a demográfiai problémát, de ezt a migrációval akarják megoldani. Ezek a gondolatok nem veszik figyelembe a demográfiai probléma kulturális vetületé

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő Európán kívül helyettesíthető, de Európában közös kultúra, hagyományok nélkül nem lehetséges az együttműködés, az együttélés.

„Be vagyunk oltva a woke-vírus ellen”

Úgy látjuk, nyugaton már az óvodákban félre akarják nevelni a gyerekeket. Ez része az új marxista mozgalomnak. Mi Közép-Európában ismerjük ezt, mi be vagyunk oltva a woke-vírus ellen, közel negyven évig ebben éltünk – fogalmazott.

A népességfogyás egyetlen megoldása, ha az állam segíti a családokat a családalapításban.

Ennek érdekében öt pillére építette fel a 2010 óta kormányzó magyar kabinet a családpolitikát:

  • a gyerekmegvállalás anyagi értelemben is előny, ne pedig hátrány legyen,
  • a családokat saját tulajdonú otthonhoz kell segíteni,
  • a családpolitikát az édesanyákra kell építeni,
  • az egész ország működését családbaráttá kell tenni,
  • meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket.
  • A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak, hogy dolgoznak-e vagy sem, de ne legyen egzisztenciális nyomás az, hogy dolgozik vagy sem.

    A GDP 5 százalékát családi kedvezményekre fordítjuk. Ezek fontos lépések, de nem elegendőek –

    jelentette ki, hozzátéve, ha minden maradt volna a régiben, akkor 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt bő tíz évben 41 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma.

    Még nem értük el a célt

    Ezek nagy lépések, de még nem vagyunk ott, ahová el akarunk jutni. Nehezíti a dolgunkat a nyugati politika is, mivel ránk akarják erőltetni a genderideológiát – mondta Orbán Viktor, aki szerint az ország védekezik a nyugati baloldallal szemben. A magyar családokat első szinten az alaptörvény védi – tette hozzá a magyar kormányfő.

    Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
    Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

    A politikus arról is beszélt, hogy a védvonalak megerősítése érdekében nemzeti konzultációkat és népszavazásokat tartottunk, míg

    Nyugat-Európában és Brüsszelben soha senki nem kérdezte meg az embereket az LMBTQ-propagandáról és a migrációról.

    A kormányfő közölte, gyermeket vállalni öröm, de nem úgy öröm, mint elmenni a vidámparkba. A gyermekvállalás sokszor nehézséggel jár, de ez segít minket – magyarázta.

    Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a legfontosabb, ha az életünket folytatásra érdemesnek találjuk, amit csak a gyermekek révén lehet elérni. A miniszterelnök szólt arról is, hogy Ferenc pápa bátorította a családvédelmi kérdésekben.

    Itt állunk és másként nem tehetünk, tudjuk mi a dolgunk

    - zárta Orbán Viktor.

    A demográfiai csúcs élő közvetítését ide kattintva tudja követni.

    A demográfiai csúcs részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában