Ország-világ

2021.05.14. 07:15

Orbán Viktor: ez a verseny a magyar emberek életéről szól – HALLGASSA MEG!

A további nagy nyitás ötmilliónál lesz esedékes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat. Szólt arról is, hogy a tömegrendezvényeken augusztus közepéig biztosan kötelező lesz a védettségi igazolvány használata.

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

„Magyar vagyok, ezért sosem leszek elégedett a számokkal” – felelte Orbán Viktor a műsorvezetőnek a beoltottak számáról feltett kérdésére.

Hangsúlyozta: nem szabad elfelejtenünk, hogy az emberéletek védelme a tét.

„Miközben az oltásban elsők vagyunk, vannak veszteségeink, ezeket fel kell dolgoznunk”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológust a ma élő legismertebb magyarnak nevezte a kormányfő, aki annak fontosságáról is beszélt, hogy sajátunkként lássuk nemzettársaink sikerét.

A miniszterelnök úgy vélte, a kisújszállási kutató által kifejlesztett módszernek köszönhetően hatékonyan tudunk majd védekezni a vírusok ellen a jövőben is – írja az Origo.

Csúfosan leszerepelt a baloldal

A baloldal csúfosan leszerepelt, nem segítették a járvány elleni védekezést, sőt ártottak. A védekezés pedig nemzeti ügy, ebben nem részt venni, kamuvideókat gyártani, valamint bizalmatlanságot kelteni a vakcinák ellen, több mint hiba – jelentette ki Orbán Viktor. A portói csúcson szerzett tapasztalatairól beszámolva a kormányfő úgy fogalmazott, hogy Nyugat-Európában egy-két hónappal mögöttünk járnak, ott még az időseket oltják, míg nálunk már a fiatalok tömegei is megszerezhetik a vírus elleni védettséget.

„Az pedig, hogy választani lehet a vakcinák közül, engem is meglep.

Amikor Pintér Sándor belügyminiszter ezt először felvetette, teljesen abszurdnak tartottam, viszont ő azt mondta, hogy ha jól szervezzük a dolgokat, eljuthatunk oda, hogy nemcsak lesz elegendő vakcina, hanem el lehet majd dönteni azt is, hogy ki milyen vakcinával akar majd oltakozni. Tehát ami először abszurdnak tűnt, valósággá vált, így nem szabad kishitűnek lenni” – fejtette ki a kormányfő.

 

Mindenki tartsa be a korlátozásokat

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország lesz az az ország, amelyik a legkorábban térhet majd vissza a normális élethez Európában, ezzel együtt mindenkit arra kért, hogy a jelenlegi korlátozásokat tartsa be. A miniszterelnök megerősítette, hogy a következő lazítás ötmillió beoltott után lesz. A kormányban úgy látják, hogy ezt a számot még májusban elérjük.

A tömegrendezvényeket azonban csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni

– erősítette meg a miniszterelnök. Szerinte az a kérdés, hogy lesz-e hatmillió beoltott, utána lehet majd csökkenteni a védettségi igazolvánnyal látogatható helyek számából.

Mindenki biztos lehet abban, hogyha esetleg kell harmadik oltás, az is elérhető lesz a magyaroknak

– közölte Orbán Viktor, hozzátéve: hétfőtől már a világ bármely pontján élő magyar állampolgár regisztrálhat, és Magyarországon meg is kaphatja az oltását.

Orbán Viktor a gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Arra számít, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő. Ahhoz, hogy a munkavállalók dolgozni tudjanak, ahhoz az egészségügynek kellett jól teljesítenie.

Most már csak 2600 ember van kórházban, míg lélegeztetőgépen 328-an vannak.

Akit lehetett, meggyógyítottak, 608 ezer ember gyógyult meg ebből a betegségből – mondta a kormányfő.

Kedvező költségvetési helyzet

„Ez egy jó kis költségvetés, olyasmire is vállalkozik a költségvetés, amire nem gondoltam volna” – mondta a kormányfő. Lesz nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kétheti mennyiségének a kifizetése.

Jut pénz a 25 éven aluliak adómentességére is

– mondta a kormányfő. Mindebből az következik, hogy ez a költségvetés európai szinten is jobb gazdasági pozíciót ad nekünk, mint a válság előtt. Persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozni – tette hozzá. Egy hét múlva állhat föl a gazdasági újraindítási operatív törzs.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha nincs magyar gyerek, akkor nincs magyar jövő. A kormányfő szerint 2010 körül látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik. Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát csinálunk, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni, de még nem tartunk itt – tette hozzá. A fordulópont akkor lesz, amikor azt tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár.

A miniszterelnöki interjút itt teljes egészében meghallgathatja:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában