Ország-világ

2020.07.19. 11:43

Orbán Viktor: Hollandiának lesz köszönhető, ha elmarad a megállapodás (videó)

Vita már csak néhány kérdésben van- jelentette ki a miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Brüsszel, 2020. július 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A miniszterelnök Brüsszelben azt mondta: a tárgyaló felek mindegyike tudja, mennyire komoly a járványhelyzet és milyen drámai helyzetben van a gazdaság – számolt be róla a HírTV. Orbán Viktor hozzátette: vita már csak néhány kérdésben van: a koronavírusjárvány helyreállítási alapjának nagyságáról, azon belül a hitel és a segély arányáról és az esetleges visszatérítésekről.

Orbán Viktor angol nyelvű sajtótájékoztatóját az EU-csúcsról itt tudja visszanézni:

Ezenkívül a kifizetések feltételekhez kötéséről vitáznak még a felek az európai vezetők. A Magyar Nemzet tudósítása szerint a kormányfő hozzátette: Arról, hogy a Michel-féle jogállamisági javaslat mennyire fér össze a magyar Országgyűlés általi felhatalmazással, a kormányfő úgy vélekedett: az összemossa a politikát és a gazdaságot, ez a parlament szerint sem elfogadható.

„A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország”

– mondta, azt is kijelentve, hogy egyelőre a hetes cikkelyes eljárás megszüntetésére vonatkozó magyar kérés sem teljesült.

A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő az MTI szerint azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben. Kiemelte, a jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából. Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást – tette hozzá.

Orbán Viktor azt is kijelentette: a megállapodás elfogadása elengedhetetlen, és akár a jövő hét folyamán is kész folytatni a tárgyalásokat azok sikere érdekében.

A holland-magyar viszonyról közölte:

„Nem tudom, hogy mik szerepelnek Mark Rutte holland miniszterelnök személyes okai között, hogy gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem, de végtelenül durván támadja az országot”

- fogalmazott.

Felidézte: Rutte kifejezi, hogy véleménye szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni. Ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyaroroszági helyzetével összefüggésben – mutatott rá.

Orbán Viktor Facebookon közzétett videójában kijelentette:

„ha nem lesz megállapodás a költségvetés ügyében, az nem miattam, hanem a holland fickó miatt lesz”.

A Magyar Nemzet szerint a támogatások mértékéről szólva Orbán Viktor kijelentette: sokat javul a helyzet a téren, hogy a gazdagabb országok ne kapjanak több pénzt, mint a szegények, ám a rebate (visszatérítési rendszer) privilégiumát a gazdagok továbbra is meg akarják tartani. A Magyarországnak juttatandó pénzekkel kapcsolatban a kormányfő szerint már nem „matematikailag abszurd” vagy „megalázó” a helyzet, így a friss tervek az országunkkal hasonló erejű államoknak – például Portugáliának – nem juttatnának nagyságrendekkel több támogatást.

Orbán Viktor elmondása szerint bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodni a 2021-27-es keretköltségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási mentőalapról.

Mint azt mondta, Európáról van szó, az uniós vezetők pedig mindannyian tisztában vannak azzal, hogy mennyire drámai is a gazdasági helyzet a kontinensen.

A kormányfő egy új fotót is közzétett a csúcs után. A fénykép mellé azt írta: „Maratoni csúcs. Sajtótájékoztató”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában