Ország-világ

2021.02.05. 07:34

Orbán Viktor: most mi támadunk, a vírus védekezik – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy nagyszabású programok indulnak, és 2021 egy példátlanul sikeres év lehet.

Budapest, 2018. november 23. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án. MTI/Balazs Mohai

Forrás: MTI

Fotó: Balazs Mohai

Orbán Viktor az Origo tudósítása szerint elmondta, hogy péntek reggelre 1576 új fertőzött van és 98 ember meghalt, valamint több mint 3600 ember van kórházban.

„Az elmúlt három nap adatai alapján a helyzet javulása megállt, némi romlás látható. Az oltottak száma 264 530 és 90 ezer körül van a másodszor oltottak száma. Most mi támadunk és a vírus védekezik” – fogalmazott a miniszterelnök.

Így alakulhat a beoltottak száma

Orbán Viktor szerint az oltottak és a fertőzésen átesettek száma március elejére el fogja érni az egymilliót. „Minden 60 év feletti állampolgárt be fogunk oltani március 15-ig, akik regisztráltak. Április elejére kétmillió beoltott ember lesz, és ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, akkor április elejére több mint kétmillió beoltott lesz. Jövő héten már orosz vakcinával is oltani fogunk” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnöki interjút itt meghallgathatja:

A baloldal túlságosan messzire ment

Orbán Viktor közölte, hogy Szerbiában mind az orosz, mind a kínai vakcina kapcsán jó tapasztalatok vannak. A kormányfő elmondta, hogy a világban van egy csata a gyógyszergyártók között. Három különböző vakcina van: orosz, amerikai, kínai. Ezek a gyártók nagyon csúnya dolgokat tesznek közzé egymásról. A kormányfő szerint ez a csata zajlik, és látszik a magyar nyilatkozatokból, hogy kik melyik érdek mellett szólalnak meg.

„A másik dolog a hatalomról szól, a baloldal ellenzékben van, és logikus, ha rosszul működnek a dolgok, akkor ez a kormányra nézve negatív dolog – mondta a kormányfő. – Ez logikus gondolat, de egy világjárvány idején elfogadhatatlan. A baloldal túlságosan messzire ment” – tette hozzá.

Nem megy a brüsszeli vakcinabeszerzés

A miniszterelnök elmondta, az uniós vakcinabeszerzés esetében lassúság látható. „A brüsszeli bürokraták számára a minél olcsóbban beszerzett vakcina volt a fontos. Nekünk a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos” – tette hozzá.

Ez bizonyítja a gazdaságvédelem sikerét

Orbán Viktor a gazdaságról azt mondta, érzi a sürgetést, mindenki nyitni szeretne. Megérti a vendéglátósok és a szállodások elkeseredését – tette hozzá.

„2020 tavaszán nem lehetett konzultálni, később lehetett konzultálni, amikor kiderült, mit tartanak kibírhatónak és kibírhatatlannak az emberek. Miután vakcina érkezett, így a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindításának” – mondta a kormányfő. A védekezés sikerét bizonyítja, hogy többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt – emelte ki.

Nagyszabású programok indulnak

A kormányfő közölte, hogy április elején döntenek a felsőoktatás átalakításáról, 1500-2000 milliárd forintos beruházásról van szó. Június elején pedig a teljes hazai energiarendszer és az agrárrendszer átalakításáról döntenek. 2021 egy példátlanul sikeres év lehet. Nemzetközi összevetésben egyáltalán nem néz ki rosszul a 2020-as év, a visszaesés mértéke alacsonyabb lesz, mint sok országban.

Igaza volt a vendéglátósoknak

A kormányfő közölte, hogy a vendéglátósoknak igazuk volt a bértámogatások ügyében. Előlegben kifizetjük azt, ami jár nekik – tette hozzá. Februárban minden pénzt kézhez kaphatnak. Elmondta azt is, hogy

elsősorban számukra indítanak egy hitelprogramot: 10 millió forintos hitel 0 kamatozással 10 évre, és az első három évben nem kell törleszteni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem foglal állást az úgynevezett vakcinaigazolvány ügyében. Ha majd meglesz a konzultáció eredménye, akkor lehet döntés erről – közölte.

„Nem választási ciklusokban gondolkozom”

Orbán Viktor elmondta, hogy a demográfiai adatok esetében érdemes arról beszélni, hogy 2010-ben kezdődött a mostani kormányzás. „Az elmúlt 10 évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés terén. Egyre több jól és szépen nevelt családról van kimutatás, a nem kívánt gyermekek száma is csökkent. Jobb állapotban van a nemzet, mint 10 évvel ezelőtt – mondta a kormányfő. – Nem választási ciklusokban gondolkozom, mert van ennél fontosabb, nemzedékekben kell gondolkozni, és azoknak meg kell születnie” – mondta a kormányfő.

A kormányzati lépések nélkül 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna

„Elkötelezett vagyok abban, hogy folytassuk a magyar családok támogatását – mondta a kormányfő. – Szerencsére a cigányság is támogatja, hogy munkához kössük a támogatási formákat. Ha nem vezetjük be ezeket a lépéseket, akkor 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna” – mondta a kormányfő.

Egyre többen akarnak önálló lábra állni

Orbán Viktor elmondta, hogy bízik benne, hogy minél többen szeretnének önálló lábra állni, így a fiatalok esetében is így gondolkozik. A születéstől a fiatal felnőttkorig jelentős segítséget ad a kabinet ennek a korosztálynak – közölte a kormányfő.

„Semmilyen életformát nem akarunk az emberekre erőltetni, hanem csak lehetőséget akarunk nyújtani az embereknek” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte, hogy sok esetben meg kell védeni egy evidens álláspontot.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában