EU-csúcs

2019.12.12. 16:23

Orbán Viktor: nem engedjük, hogy a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit

Csütörtökön kezdődnek a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos tárgyalások.

Brüsszel, 2019. december 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfõi évzáró találkozójára Brüsszelben 2019. december 12-én. Jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek részvételével megkezdődött Brüsszelben az unió kétnapos évzáró csúcstalálkozója, amelyen a hétéves EU-költségvetés mellett az éghajlatváltozásról, fontosabb külkapcsolati kérdésekről, valamint Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről tárgyalnak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök (szemben, jobbra) az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.

Elmondta:

az Európai Tanács tervei között szerepel, hogy az uniós tagországok közösen foglaljanak állást arról, hogy az egész európai gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé alakítják át.

„Mindannyian tudjuk, hogy a klímaváltozás nagy baj, azt is tudjuk, hogy ez ellen harcolni óriási vállalkozás, ami rengeteg pénzbe kerül. Ezért itt világos pénzügyi garanciákat kell kapnunk, és ennek a részleteit fogjuk kitárgyalni” – közölte.

A miniszterelnök kijelentette: Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az európai gazdaság, ezért készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon.

Elmondta azt is, hogy ide tartozó tárgyalási téma lesz a nukleáris energia jövője is.

„Magyarország azt szeretné, ha Brüsszelben egyszer és mindenkorra félretennék a nukleáris energiával kapcsolatos összes fenntartást, valamint minden kritikát és támadást az ilyen energiát előállító országokkal szemben, mint Magyarország, ugyanis nukleáris energia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság”

- húzta alá Orbán Viktor.

Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU hosszú távú éghajlatváltozási stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el az említett klímasemlegességi cél.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozójára Brüsszelben 2019. december 12-én. Jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában