Összefogás

2019.04.03. 06:21

Párizs és Berlin szövetséget hoz létre a multilateralizmus megőrzéséért

Franciaország és Németország együttműködik a többoldalú megállapodásokon alapuló, 1945 óta létező, de mára fenyegetett világrend érdekében.

Az összefogásról Jean-Yves Le Drian francia és Heiko Maas német külügyminiszter beszélt közös sajtóértekezletükön az ENSZ New York-i székhelyén. Mint mondták, a két ország azt szeretné, ha továbbra is az ENSZ maradna a nemzetközi béke és biztonság garantálásának legfőbb intézménye. Párizs és Berlin aggódva figyeli például a fegyverzet-leszerelési megállapodások erózióját – mondta Heiko Maas.

Az AFP hírügynökség idéz egy meg nem nevezett európai tisztségviselőt, aki azt mondta ezzel kapcsolatban: a három legnagyobb hatalom, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína közvetve vagy közvetlenül megkérdőjelezi a multilateralizmus elvét.

Az Egyesült Államok fokozatosan elszigetelődik a világtól, amit jól érzékeltet az „Amerika az első” mottó.

Washington számára most a világ egyetlen rendező elve az erő. Oroszország minden nagyobb válsággal kapcsolatban megvétózza az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait. Kína pedig egy újfajta multilateralizmust akar kialakítani, és új „selyemútjaival” ennek a középpontjában akar állni – mondta a névtelenséget kérő tisztségviselő. Hozzátette: az ENSZ-ellenes törekvések ellensúlyozására több ország közös kezdeményezéseire, cselekvésére, nyomásgyakorlására van szükség.

Diplomaták szerint Kanada és Japán érdeklődik leginkább a német-francia kezdeményezés iránt, amelyet hivatalosan egy szeptemberi New York-i külügyminiszteri tanácskozások fognak bemutatni. Bármely ország csatlakozhat hozzá, de csak azzal a feltétellel, hogy nem akar nyíltan frontot nyitni Donald Trump amerikai elnök ellen – mondták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában