Ország-világ

2020.12.01. 18:50

Plusz pénzt biztosít a kormány a hajléktalanok ellátására

A Hajléktalanokért Közalapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a járványügyi helyzettel kapcsolatos védekezés megszervezésére csaknem 134,5 millió forint összegben hirdet pályázatot a hajléktalan személyek ellátását biztosító intézmények számára.

A kiírás a Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján, ide kattintva érhető el.

Bár a hajléktalanellátás önkormányzati feladat, a kormány megerősíti a járványügyi helyzetben a vírus elleni védekezést és megemeli a kormányzati támogatást, mert a Covid-19 okozta járványügyi helyzetben a korábbiaktól eltérő, új feladatokat teljesítenek a hajléktalan ellátást biztosító intézmények.

A pályázaton igényelhető támogatásból a szervezetek egyebek között eszközöket (mosógép, szárítógép, matracok, ágyak) vásárolhatnak, bővíthetik a férőhelyeket, csökkentve ezáltal a zsúfoltságot (új lakókonténer beszerzése, üzembe helyezése, épületbővítés, új helyiségek kialakítása), de a koronavírus-járvány helyi kialakulását megelőző beruházásra is pályázhatnak (izolációs, elkülönítő, valamint zsilip helyiségek kialakítása, az épületek higiénés állapotát javító, vagy az intézményi higiéné megőrzését elősegítő beruházások).

A hajléktalanok ellátására az elmúlt időszakban évente 9 milliárd forintot költött a kormány, míg 2019-ben ez az összeg minden eddiginél magasabb, 12 milliárd forint volt. Magyarországon jó minőségű a hajléktalanellátás, köszönhetően az éjjeli menedékhelyeket és nappali melegedőket, az utcai szociális munkát nyújtó szolgáltatást és a szállást nyújtó intézményeket üzemeltető hajléktalanellátó szervezetek, valamint az érintett hatóságok együttműködésének.

A hideg idő ellenére is rendelkezésre állnak üres férőhelyek az ellátórendszerben: a kihasználtság országosan alig haladja meg a 76%-ot.

Ma Magyarországon senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában