bevándorlás

2018.03.11. 13:34

Polgárháborús állapotok uralkodnak a migránsok miatt Svédországban

A hatóságok tehetetlenek, bombatámadások, lövöldözések és nők elleni erőszakos cselekmények jellemzik a mindennapokat.

A police officer stands guard outside a security perimeter set around the area surrounding the police station in Helsingborg, on October 18, 2017, after a powerful explosion at the main entrance. ** SWEDEN OUT ** Nobody was injured in the explosion, which occurred shortly after midnight local time and also shattered windows in a neighboring building, police said in a statement. / AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT

Az ország több nagyvárosának migránsok által lakott negyedeiben bűnöző bevándorlóbandák uralkodnak, amelyek átvették a törvények feletti uralmat is. A hatóságok tehetetlenek, bombatámadások, lövöldözések és a nők elleni erőszakos cselekmények jellemzik a mindennapokat – írja az Origo.

Az internetes lap az Economist összeállítása alapján azt írta, a svédországi lövöldözések 72 százalékát „első vagy második generációs migránsok” követik el. Míg 2011-ben 17 ember vesztette életét fegyveres összetűzésben, addig 2017-ben már 41. A fegyveres támadások főként Stockholm, Göteborg és Malmö utcáira jellemzők – ezekben a városokban ugyanis a legnagyobb a migránsok aránya.

Svédországban a legfőbb probléma, hogy a migránsok jelentős része nem tud beilleszkedni a társadalomba. Az OECD tagországai közül a legnagyobb a külföldön születettek között a munkanélküliek aránya Svédországban, jelenleg 16 százalék. Mindez pedig kiváló táptalajt nyújt a bűnözésnek és a fegyveres bandák térhódításának – írta az Economist. A balliberális kormány egyelőre nem tudja megfékezni a bűnözést, mivel csak 2017-ben a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma 30 százalékkal nőtt a svéd fővárosban – taglalja az újság.

Helsingborgban tavaly 20 fegyveres támadásban hárman vesztették életüket, a svéd tévé szerint a helyi bűnözői körök leszámolásai állnak a háttérben. A városban lassan élhetetlen lesz a helyzet, nemrégiben a rendőrállomást támadtak meg a migráns bűnözők, majd Upssalában kézigránátot dobtak egy rendőrjárőrre.

Még idén januárban történt, hogy a malmöi rosengardi rendőrőrsre valaki egy gyújtóbombát dobott. Az Economist összeállításából az is kiderült, 2017-ben a tízmilliós országban több mint 320 esetben regisztráltak fegyverhasználatot, valamint több tucat bombarobbantást.

110 gyilkosság történt, 7226 nemi erőszak. A nemi erőszakok száma 10 százalékos növekedést mutatott 2016-hoz képest és jelenleg a fiatal svéd nők több mint 36 százaléka nem érzi magát biztonságban éjszaka. Fiatalok, még 14 évesek is, Kalasinyikovval rohangálnak Malmö utcáin – írta a Sunday Times.

Hazajött, mert félt

A biztonság miatt költözött Stockholmból Magyarországra a svéd-magyar Natalie Contessa af Sandeberg, aki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta:

Magyarország jelenleg a legbiztonságosabb, mert mások a törvények, nem engedték be a migránsokat.

A nő azt nyilatkozta, ő nem rasszista, itt arról van szó, hogy „rájuk erőszakoltak” olyan embereket, akik megfélemlítik, fenyegetik őket, és elveszik a munkájukat, az állam ellen fordulnak. Az eset óta az M1 Híradóban újabb svédországi magyarok beszéltek a közbiztonság romlásáról – írta az Origo.

Borítókép: Rendőr őrködik az októberi robbantás után Helsingborgban / a Johan NILSSON / TT News Agency / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában