Járvány

2020.05.08. 20:37

Radikális iszlamisták éltek vissza a koronavírus-támogatással Németországban

Egy razzia során öt szalafistát tartóztatott le a német rendőrség különleges egysége csütörtökön Berlinben. A rajtaütést a terrorveszély elhárítása mellett az tette szükségessé, hogy a radikális iszlamisták jogtalanul vettek fel több ezer eurós vállalkozói támogatást az állami koronavírus-alapból.

A különleges rendőri és állambiztonsági erők a feltételezett terroristák lakásait és járműveit is átkutatták a csütörtöki razzia során, számolt be a Der Tagesspiegel online kiadása alapján a V4NA hírügynökség. A hatóságok gyanúja szerint a szalafisták jogtalanul vettek fel 9000 és 14 000 euró közötti összegeket vállalkozásaik finanszírozására a német koronavírus-alapból.

A napilap szerint az öt letartóztatott férfi egyike, Walid S. egy másik ismert radikális iszlamista, Anis Amri ismerőse. A tunéziai származású Amri 12 embert ölt meg 2016 decemberében, amikor a berlin-charlottenburgi karácsonyi vásár vendégei közé hajtott egy kisteherautóval.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvántartása szerint 2080 radikális iszlamista él Németországban, akik állandó terrorveszélyt jelentenek. Beatrix von Storch, az Alternatíva Németországért (AfD) alelnöke ezért szerdán beadvánnyal fordult a német kormányhoz, amelyben felszólítja a hatóságokat a Németországba visszatérő volt ISIS-katonák „megelőző letartóztatására”.

„Meg kell akadályoznunk, hogy további terroristák térjenek vissza az ISIS-ből, és következetesen ki kell utasítani az országból a veszélyes iszlamistákat. Azonnali beavatkozásra van szükség, nem elég a koronavírus-válság vagy a következő terrortámadás után cselekedni”

– áll Beatrix von Storch beadványában, amely az AfD honlapján is megjelent.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal szóvivője nemrég elismerte, hogy az iszlamista terrorizmus veszélye továbbra is magas. A hivatal mintegy 1060 Németországban élő olyan szélsőséges iszlamistát tart nyilván, akik az elmúlt években „iszlamista motivációból” utaztak Szíriába vagy Irakba, és legalább 100 emberről tud, akik ott harcoltak vagy háborús kiképzésben részesültek. Rajtuk kívül 12 150 férfi és nő szerepel a németországi szalafista nyilvántartásban, számuk mintegy 1350-nel nőtt 2018 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában