Harcok

2020.10.01. 07:04

Rakéták csapódtak be az iraki Erbílben

Rakéták csapódtak be szerda este az iraki Kurdisztáni Autonóm Régió székvárosának, Erbílnek a repülőtere mellett – közölte a kurd terrorelhárítási szolgálat.

A tájékoztatás szerint az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezete, a Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) felelős a történtekért. A síita ernyőszervezet része az iraki fegyveres erőknek.

A Népi Mozgósítási Erők hat rakétát indítottak a Ninive tartománybeli Sejk Amír falu határából az amerikai vezetésű koalíció csapatai ellen az erbíli nemzetközi repülőtéren közölte a terrorelhárítás. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy négy rakéta a légikikötő peremén robbant fel, kettő pedig becsapódott, de nem robbant fel.

Maszrúr Barzani, az iraki Kurdisztán miniszterelnöke elítélte a támadást, és felszólította a bagdadi vezetést az elkövetők felelősségre vonására.

A történteket szintén elítélte a kurd belügyi tárca, amely bár nem nevezte meg közvetlenül az elkövetőket, de közölte, hogy a támadás a Népi Mozgósítási Erők 30. brigádjához tartozó területről indult.

Az iraki hadsereg ugyanakkor azt állította, hogy egy terroristacsoport felelős a támadásért. Közölte, hogy a rakétaindítás térségéért felelős parancsnokokat a vizsgálat időtartamára őrizetbe vették. Egy biztonsági forrás szerint az iraki hadsereg egyik dandártábornokáról és a Népi Mozgósítási Erők 30. brigádjának parancsnokáról van szó.

Wayne Marotto ezredes, a koalíciós erők szóvivője szerint a támadás nem követelt áldozatokat és károk sem keletkeztek.

Az egyik rakéta alig kétszáz méterre csapódott be az Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártja (KDPI) nevű, száműzetésben működő fegyveres csoport erbíli bázisától. Egyelőre nem világos, hogy a koalíciós erők vagy a KDPI volt-e a célpont.

Az incidens néhány órával azt követően történt, hogy Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő tájékoztatót tartott 25 külföldi nagykövetnek, illetve ügyvivőnek, és fogadkozott, hogy az iraki erők megvédik a külképviseleteket, valamint gondoskodni fognak arról, hogy csak az állami biztonsági erőknek lesz fegyverük.

Helyi sajtójelentések korábban azt fejtegették, hogy Washington Erbílbe telepítheti át az iraki diplomáciai személyzetét, mivel a kurdisztáni régió biztonságosnak számít Irak többi részéhez képest, és az iráni támogatást élvező milíciák hatósugarán kívül esik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten ultimátumot intézett Bagdadhoz: vagy megakadályozza az iraki amerikai érdekeltségek elleni fegyveres támadásokat köztük az amerikai nagykövetség elleni rakétatámadásokat , vagy Washington bezárja nagykövetségét, hazahívja diplomatáit, kivonja az országban állomásozó csapatainak jelentős részét. Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona van Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában