Járvány

2021.09.28. 15:01

Romániában megdőlt a megbetegedések napi rekordja

Az elmúlt 24 órában 208-an haltak meg a járvány következtében.

Romániában 11 049 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ez a legnagyobb napi esetszám a járvány megjelenése óta.

A stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt adatai szerint a fertőzésnek tulajdonított halálos áldozatok napi száma is a megközelíti a csúcsértéket. Az elmúlt 24 órában 208-an haltak meg a járvány következtében.

Hasonlóan magas számokat csak a járvány második hullámának a tetőzésekor, tavaly november-decemberben közöltek a román hatóságok, akkor is csak néhány napon ugrottak ilyen magasra a számok. Négy olyan nap szerepel a járványstatisztikában, amikor tízezer fölötti napi fertőzöttet, illetve másik négy olyan nap, amikor kétszáz fölötti halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs.

A kórházakban 11 431 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1267-et intenzív terápiás osztályon. A hatóságok a negyedik hullám sajátosságának tekintik, hogy sok fiatal is megfertőződött. 306 kiskorú fekszik kórházban a fertőzés következtében, közülük 17-et intenzív osztályon ápolnak. További 54 953-an lakhelyi, 10 066-an pedig intézményi elkülönítésben várják gyógyulásukat.

A járvány a legnagyobb ütemben Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében terjed. Utóbbi területen immár a hatot is meghaladta az elmúlt tizennégy nap alatt jegyzett új esetek ezer lakosra jutó száma. Hathoz közelít az érték Bukarestben és Temes megyében is. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzöttek közé tartoznak: Hargita megyében 1,11, Kovásznában 1,24, Marosban 1,51 a fertőzöttségi ráta.

A román rendőrség kedden megbírságolta a vezető romániai kormánypártot amiatt, hogy a hét végén tartott tisztújító kongresszusán nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a maximális, tízezer lejes (7,2 millió forint) bírságot kell kifizetnie amiatt, hogy a kongresszusi küldöttek a szavazáskor nem tartották be az egymás között előírt távolságot és egyesek maszkot sem viseltek.

Vlad Voiculescu, a Florin Citu miniszterelnök által korábban leváltott egészségügyi miniszter vasárnap azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy az elmúlt hét végén kozmetikázták a bukaresti adatokat, hogy megtarthassák a kormánypárt kongresszusát.

Az elmúlt napokban közölt számok igazolni látszanak az állítást: míg a kongresszus két napján, szombaton és vasárnap 808 és 653 új fertőzöttet jegyeztek fel, hétfőn és kedden 2559-re és 1912-re ugrott a bukaresti esetszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában