Nem most kezdték

2020.03.04. 19:30

Schanda: a kereszténydemokrata környezetvédelem értékalapú és cselekvésközpontú

A kereszténydemokrata környezet- és teremtésvédelem értékalapú, közösségelvű és a cselekvést tartja legfontosabb feladatának – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Piliscsabán.

Budapest, 2018. november 29. Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Uniós fejlesztésekért felelõs államtitkára expozét tart a Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsõoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás kihirdetésérõl szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. november 29-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Schanda Tamás a kereszténydemokrata polgármesterek és politikusok környezet- és teremtésvédelmi tanácskozása után úgy fogalmazott:

„Nem elengedő vészhelyzetet hirdetni, hanem cselekvésre és határozott fellépésre van szükség.”

Hangsúlyozta: a teremtésvédelemben a kormánynak és az önkormányzatoknak is van felelősségük. Erről szól a kormányzat nyolcpontos klímavédelmi akcióterve, és „jó látni azokat a kereszténydemokrata vezetésű településeket is, ahol valós programok indultak el”.

A KDNP alelnöke kitért arra:

nincs bal- és jobboldali klímaváltozás, ez olyan téma, amelyben mindenkinek van felelőssége és tennivalója.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy ellenzéki oldalról számtalan olyan megnyilatkozás hallható, amelyek kétségbe vonják a kormányzati intézkedések helyességét, és amelyek „rémhírkeltésnek is betudhatók”.

„A sok üres beszéd, a klímavészhelyzet kihirdetése cselekvés helyett lerontja a téma komolyságát”

- mondta, hozzátéve, hogy beszéd helyett „határozott fellépésre és cselekvésre van szükség”.

„Nem most kezdtük”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: a teremtés védelme „alapmagatartása a kereszténydemokrata politikusnak”. „Számunkra ez mindig fontos volt, nem most kezdtük” – fogalmazott.

Megjegyezte: a kereszténydemokrata megközelítés szerint a természetvédelem, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem egyszóval teremtésvédelemként foglalható össze.

A teremtésvédelemnek három szinten, a kormányzat, az önkormányzatok és az egyének szintjén kell megvalósulnia

- tette hozzá a KDNP alelnöke.

Farkas András (Fidesz-KDNP), Piliscsaba polgármestere arról beszélt: a tanácskozáson örömmel látta, hogy a kereszténydemokrata vezetésű települések a „hétköznapjaikban is környezetvédők és zöldek, és a teremtésvédelmet a mindennapok részének tekintik”.

A megbeszélésen a települések vezetői megállapodtak abban, hogy a jövőben együttműködnek, és közös, hosszú távú, akár több generációs környezetvédelmi akcióterveket dolgoznak ki. A jó gyakorlatok megosztása során több településvezető számolt be arról, hogy napelemeket helyeztek el a közintézményeken, illetve egyes települések napelemparkot is kialakítottak. Emellett több településen kiépítették a ledvilágítást. A településvezetők fontos területként szóltak a vízgazdálkodásról, a csapadékvíz megőrzésének szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában