Szent István öröksége

2018.08.20. 11:55

Semjén: mindenkinek be kell kapcsolódnia a nemzetépítésbe

A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban – mondta a miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán.

Budapest, 2018. augusztus 20. A díjazottak, Horváth Emma tanár, a Csáth Géza Mûvészetbaráti Kör alapítója (b), Bíró Mária (b4) és Bíró Árpád (b2), a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetõi, Furu Árpád építész (b3), Szomi Ilona tanár (j6), Lõcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezetének elnöke (j5), Korpás Éva énekes (j4), Péter Ferenc Szováta volt polgármestere (j3), Tófalvi Éva hatszoros olimpikon sílövõ (j2) és Gál Erik, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke (j), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b6) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (b4) a Külhoni Magyarságért Díjak ünnepélyes átadásán a Parlamentben 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Kovács Tamás

Semjén Zsolt kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban – fogalmazott.

Úgy vélte, mindez azonban csak keret, „ebből még nem lesz élet”, mert

akkor telik meg ez a keret „magyar élettel”, ha olyan szervezetek, emberek vannak a külhonban, mint a mostani díjazottak, akik élettel tudják megtölteni a létező struktúrákat.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: István szent király, államalapító király, de „a legpontosabb jelző az országépítő”. Szent István „materiális értelemben is országot épített”: templomokat, falvakat, városokat építtetett, de építette az országot a közigazgatás, az államszervezés szempontjából, megteremtette a keresztény magyar államiságot, az egyházszervezetet – sorolta.

Hangsúlyozta: Szent István „szellemi kisugárzása a mai napig egyben tartja a magyar nemzetet”.

Akkor vagyunk hűségesek az örökségéhez, ha ebbe az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén;

a kormányban, a parlamentben, az önkormányzatban, a tanári katedrán, az orvosi rendelőben, a földeken, a családban, ugyanis ez mind országépítés – magyarázta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díjak ünnepélyes átadásán a Parlamentben 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Semjén Zsolt szerint különösen így van ez a külhoni magyarság szervezeteinek vonatkozásában. A díjazottak „a Szent Istváni nemzetépítés olyan őrhelyén vannak, ahol különös felelősség és teher van rajtuk”, a határokon kívül a nemzet- és az országépítés a feladatuk – közölte.

Megjegyezte: a történelem viharai hozták, hogy a magyarság egy jelentős része a határokon kívül él, „nem azért lettünk világnemzet, mert az akartunk lenni”, hanem mert ilyen volt a történelem.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: „a Szent Istváni küldetés ma is aktuális”, a díjazottak megértették ezt, és folytatva Szent István művét, építik a magyar közösséget.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

A Külhoni Magyarságért Díj alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében

a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek a miniszterelnök évente tíz díjat adományoz.

A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20-a alkalmával adják át.

Idén díjat kapott Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Furu Árpád építészmérnök, Horváth Emma, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke, Szomi Ilona tanár, Tófalvi Éva sportoló, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál, és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

Borítókép: A díjazottak, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b6) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b4) a Külhoni Magyarságért Díjak ünnepélyes átadásán a Parlamentben 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában