Ludovika Fesztivál

2018.05.12. 12:51

Simicskó István: hazánk biztonsága múlik a honvédtisztjelölteken

Magyarország jövője a fiatalságon, biztonsága a fiatal honvédtiszteken és tisztjelölteken múlik - hangoztatta az ügyvezető honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, a Ludovika Fesztiválon.

Budapest, 2018. május 12. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzõs hallgatói a Ludovika Fesztiválon, a honvédtisztavatást megelõzõ, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján az egyetem épülete elõtti Ludovika téren 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Simicskó Istvánnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) épülete előtt mondott ünnepi köszöntőjével kezdődött meg a Ludovika Zászlóalj úgynevezett száznapos ünnepsége. Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere beszédében Széchenyi Istvánt idézve azt mondta:

„Csak addig él egy nemzet, amíg van hagyomány.”

A száznapos ünnepség hagyománya napjainkban még többet jelent – értékelt Simicskó István, hozzátéve: „Ezen keresztül tehetjük még erőteljesebbé nemzettudatunkat.”

Éltető hagyomány

A száznapos ünnepség szokása a 18. századból ered. 1919-ig a volt Osztrák-Magyar Monarchia tisztképző intézményeiben a növendékek avatásuk előtt 1000, illetve 500 nappal 1000 napos, illetve 500 napos ünnepségeket tartottak. A m. kir. Ludovika Akadémián 1924-ben elevenítették fel a szokást, az avatást megelőző 100 nappal – innen ered a „száznapos ünnepség” elnevezés is.

A honvédtisztjelölteknek azt mondta: tisztelet és elismerés jár nekik azért, hogy a katonai hivatást választották. A magyar kormány megbecsüli a katonákat – tette hozzá a miniszter, kifejtve: biztos életpályát mutatnak a katonáknak és erősödő támogatást nyújtanak a katonacsaládoknak is. Emellett nyitottak a fiatalok felé is: elindították a kadétképzést, ösztöndíjprogramokat hirdettek meg. Kialakítottak egy új, területvédelmi alapon szerveződő tartalékos rendszert, növekszik a honvédelmi költségvetés, és Zrínyi 2026 néven összeállítottak egy honvédelmi és haderőfejlesztési programot. Kijelentette:

A Magyar Honvédség 25 éves leépülési folyamat után elindult a fejlődés útján.

Simicskó István köszöntője végén „leköszönő miniszterként” megjegyezte: ha kell, szakaszvezetőként is tovább szolgálja a Magyar Honvédséget, Magyarországot.

Simicskó István beszédjét mondja a Ludovika Fesztiválon
MTI Fotó: Mohai Balázs

Patyi András, az NKE rektora is köszönetét és elismerését fejezte ki a honvédtisztjelölteknek, az előttük álló próbatételekhez pedig sikereket kívánt nekik.

Sári Szabolcs, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka is emlékeztetett, hogy a száznapos ünnepség a kezdet: a tisztavatásig még záróvizsgák várnak a hallgatókra.

Fegyverbemutató a Ludovika Fesztiválon
MTI Fotó: Mohai Balázs

A rendezvényen elhangzott, hogy a magyar örökség részévé nyilvánították a Ludovika Akadémiát. Ezt követően a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű végzős honvédtisztjelöltjeinek adták át a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Schmittné Makray Katalin zászlóanya, Huszár János honvédvezérkari-főnökhelyettes és Sára Botond, Józsefváros (Fidesz-KDNP) alpolgármestere.

Borítóképünkön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzős hallgatói a Ludovika Fesztiválon, a honvédtisztavatást megelőző, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján az egyetem épülete előtti Ludovika téren 2018. május 12-én.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában