Kompromisszumok keresése

2019.03.12. 15:43

Sok minden eldőlhet az Orbán-Weber találkozón

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A találkozóról eddig még csak képeket adtak közre. A tárgyalásokról szóló hírek megjelenése előtt így különösen megnőtt a jelentősége az előzetes elemzői megszólalásoknak.

Balog Zoltán véleménye szerint például az Orbán-Weber találkozón eldől a Fidesz a sorsa. A miniszterelnöki biztos az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában kifejtette:

olyan kompromisszumot kell kötni, amellyel „megőrizhetjük mi is az arcunkat, meg ők az arcukat”.

A májusi EP-választásokat követően azonban érdemes lesz leülni és átbeszélni a közös folytatás irányát. Ha ugyanis az Európai Néppárt (EPP) még inkább elindul balra, akkor föl kell tenni a kérdést, mit is keresünk mi itt.

Folyik részben a nyilvánosság, részben a kulisszák mögött egy alkudozás, amely nem szabad, hogy eltakarja a lényeget. A lényeg pedig az, hogy vannak-e olyan értékek, amelyek összekötnek minket az EPP pártjaival. Ezt a kérdést mindkét oldalról fel lehet tenni

- mondta Balog Zoltán.

A miniszteri biztos szomorúan jegyezte meg és szánalmasnak tartja, hogy elsősorban a német balliberális média mekkora nyomást gyakorol a CDU-ra és a CSU-ra, a pártok pedig nem egy alkalommal engednek nekik a nyilatkozataikban. Eközben pedig egészen más hangon beszélnek a háttérben.

Hozzátette:

az EP-választás kampányában Németországban nem tudnak mással foglalkozni, csak Orbán Viktorral, a Fidesszel és Magyarországgal, ahelyett, hogy arról beszélnének, milyen veszélyt jelent egy szocialista Európa, a közös jövőre nézve.

Kikérte magának, hogy a szocialisták, a liberálisok és a zöldek akarják előírni, milyen lenne az EPP, ha korszerű, európai és kereszténydemokrata lenne.

A politikai ábécéhez tartozik, hogy nehogy már az ellenzék mondja meg, hogyan kell viselkedni. Ha a politikai rivális vár tőlünk valamit egy kampányban, akkor az azt jelenti, hogy nekik lenne jó – magyarázta.

Ki kellene végre lépni ebből a logikából, és valóban az alapértékeken gondolkodni. Továbbá arról, mit is jelent a Fidesz és a kormánypárt jelenléte a Néppártban.

A kérdés, hogy mit gondolunk Európa jövőjéről – emelte ki.

Vagy fölszámoljuk a nemzetállamokat kezdve a hatásköreik megvonásával, és létrehozunk egy föderalista Európát, amelyet Brüsszelből irányítanak. Vagy pedig azt mondjuk, hogy erős nemzetek összefogása és működése biztosítja Európa működését

- jelentette ki.

Ez egy fontos kérdés, amelynek központi része az illegális migráció. A kevert, multikulturális társadalmak szerintük gyengítik Európát. Sokak szerint azonban erősítik a kontinenst, szükség van rá, természetes és morális kötelezettség – tette hozzá a miniszteri biztos.

Mi ezt visszautasítjuk. A migráció Európába való beengedése nem tesz jót, nem csak Európának hanem a világnak sem, hiszen elszívja a népesség munkaképes rétegét. Afrika és Ázsia kiürülésével pedig újabb probléma hárul majd Európára

- hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy miért nem áll ki az EPP a Fidesz és a keresztény értékek mellett Balog Zoltán közölte: ennek vannak felszíni, hatalompolitikai és mélyebb okai, amelyek összefüggenek egymással.

A jelenlegi európai politikai elit nem tudja, mit akarnak a választói. Emellett pedig nem úgy akarják megoldani a bajt, hogy megújítják a politikát, hanem kitartva a régi politika mellett, régi szövetségeseket keresi

- húzta alá.

Egy olyan kompromisszumot kell kötni, amellyel megőrizhetjük mi is az arcunkat, meg ők az arcukat, hogy el tudjuk vinni a kampányunkat, és minél jobb eredményt érjünk el a májusi EP-választáson – közölte.

Azután azonban érdemes lesz leülni és átbeszélni a közös folytatást érintő kérdéseket, mert az EPP-nek nevezett konglomerátumban van egy csomó liberális párt, amellyel nagyon minimális közösséget tudunk vállalni.

Esetleg ők is elmehetnének a Macron-féle formációba, és akkor tisztulna a kereszténydemokrácia

- vetette fel.

A politika nyelvén ez azt jelenti: tudjuk-e jobbra vinni, vagy közelebb vinni az általunk hagyományos kereszténydemokrata értékeknek nevezett világhoz az Európai Néppártot, vagy pedig elindul még inkább balra, azért, mert nem tud máshogy koalíciót kötni. Akkor föl kell majd tenni a kérdést, mit is keresünk mi itt – fűzte hozzá.

Balog Zoltán szerint az Orbán-Weber találkozón eldől a Fidesz a sorsa. Hozzátette: ha van bölcsesség mindkét oldalon, akkor el kell kerülni a március 20-ai vitát.

A teljes beszélgetést itt megtekinthetik.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/03/1080/20190312_jo_reggelt_balog_zoltan.MP4

Borítókép:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában