rendkívüli helyzet

2021.03.03. 20:32

Soron kívül kapott vakcinákat az EU-tól Csehország, Szlovákia és Ausztria

Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül száz-százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától – jelentette az IHNED.cz cseh hírportál szerda este, jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az értesülést Andrej Babis cseh kormányfő megerősítette a Twitteren. Babis szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő hét folyamán szállítják ki az említett három országba.

Az IHNED.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizer cégnek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását.

„Az Európai Unió szolidaritásának köszönhetően a jövő héten plusz százezer Pfizer vakcinát kapunk. Ez lehetővé teszi, hogy felgyorsítsuk az oltási folyamatot, amire nagy szükségünk van” – írta a cseh miniszterelnök a Twitteren, aki egyben köszönetet mondott az uniós partnereknek a szolidaritásért.

Csehország a közös uniós eljárás alapján mintegy három millió Pfizer/BioNTech vakcinát rendelt. Ezen kívül Csehországban a Moderna és az AstraZeneca vakcinával oltanak. A csehek az Európai Unióban jóvá nem hagyott vakcinákat nem használják.

Csehországban eddig több mint 700 ezer személyt oltottak be koronavírus-elleni vakcinákkal. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint jelenleg naponta mintegy 25 ezer embert tudnak beoltani Csehországban, ezt a következő hetekben legalább napi 30 ezerre szeretnék növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában