Illegális bevándorlás

2018.08.22. 16:39

Spanyol rendőröket sebesítettek meg a határkerítésen áttörő migránsok

Legkevesebb 116 afrikai bevándorló mászott át a határkerítésen Marokkóból Ceuta spanyol exklávé területére. A spanyol csendőrség nem tudta megfékezni a migránsokat, akik közül többen megdobálták a rendvédelmi szerv tagjait, hetet megsebesítve.

A spanyol csendőrség beszámolója szerint a migránsok vágóeszközökkel, botokkal és egyéb éles tárgyakkal, mészdarabokkal és ürülékkel dobálták az őröket, és akkumulátorsavat fröcsköltek rájuk.

A 116 fekete-afrikai migráns Finca Berrocal területén keresztül jutott be Ceutába, ugyanazon, mint amelyiken keresztül csaknem egy hónapja jutott be 602 bevándorló. Érkezésüket követően az ideiglenes tartózkodási központ (CETI) felé vették útjukat. A vöröskereszt mentői a CETI környékén ellátták a sebesült, vágott sebet és enyhébb zúzódásokat szenvedett embereket, ötöt közülük a határkerítés szögesdrótja által okozott sebesülés miatt kórházba szállítottak.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerdai Twitter-bejegyzésében támogatásáról biztosította a biztonsági erők tagjait, különösen a megsebesült csendőröket, akik – mint fogalmazott – példamutató módon lépnek fel a migráció jelentette kihívással szemben. „A kormány a származási és tranzitországokkal folytatandó párbeszédért és együttműködésért, valamint a migráció közös, hatékony és emberséges kezeléséért munkálkodik” – írta.

Csaknem egy hónapja, július 26-án a fekete-afrikai térségből származó 602 határsértőnek sikerült áthatolnia a kerítéseken, amelyeket átvágtak a spanyol polgárőrség akkori közleménye szerint.

A Földközi-tenger nyugati szakaszára, ezen belül pedig a Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás fokozódik az utóbbi időben. Az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet, a Nemzetközi Migrációs Szervezet legutóbbi adatai szerint több mint 25 ezer embert mentettek ki a Földközi-tenger nyugati térségében augusztus 12-ig. Június eleje óta 17 ezer migráns érkezett a spanyol partokhoz, naponta átlagosan több mint kétszáz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában