Öböl menti válság

2017.08.17. 07:56

Szabad az út a Mekkába igyekvő katari zarándokok előtt

Szaúd-Arábia csütörtökön bejelentette, hogy megnyitja a Dohával kialakult válság miatt lezárt határait a mekkai zarándoklatra induló katariak előtt.

Az SPA szaúdi hírügynökség szerint Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király elrendelte, hogy a katari zarándokokat az egyébként szükséges elektronikus beutazási engedélyek nélkül is beengedjék az országba a Szalva nevű határátkelőn. A döntést megelőzően a kis Arab-öböl menti emírség követét fogadta Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg Dzsiddában.

Értesülések szerint a szaúdi uralkodó emellett felajánlotta, hogy saját költségén látja vendégül és magánrepülőjével viteti a zarándokokat a dohai repülőtérről országába. Sőt utasításba adta, hogy a katari utazók előtt megnyitott Dammám és el-Hasza repülőtereire érkezőkkel a király személyes vendégeiként bánjanak továbbutazásuk során.

Július végén Doha még azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy akadályozzák a katariak mekkai zarándoklatát. A katari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság panaszt is tett az ENSZ-nél, sérelmezve a zarándoklatra készülő katariak elé gördített akadályokat a szaúdi hatóságok részéről.

A haddzs az iszlám egyik fő pillérének számító mekkai zarándoklat, amely a szent böjti hónap, a ramadán után – idén augusztus utolsó napjától szeptember első hetének végéig – esedékes, és az életben legalább egyszer minden muszlimnak részt kell vennie rajta, amennyiben anyagilag, szellemileg és testileg képes rá.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Katarral. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat, mert az országot a terrorizmus támogatásával és a Szaúd-Arábia fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolják. Katar tagadja a vádakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában