Ország-világ

2021.05.23. 07:40

Szakemberek érvelnek a gyermekek oltása mellett

Bár hazánkban egyelőre nem tervezik a 12 éven aluliak vakcinációját, több szakember is megerősíti: a legkisebbek beoltása saját egészségük, és a társadalom egészére nézve is kedvezően hat. Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának legfrissebb beszámolójából ugyanis kiderül: a vakcina felvételének köszönhetően a fertőzés terjesztése, a ritka szövődmények kialakulása, valamint a krónikus betegségben szenvedő gyermekek súlyos covid-fertőzése is megelőzhető.

Köztudott, a koronavírus-fertőzésnek egyértelműen az idősebb korosztályok az elszenvedői, a gyermekkori esetek pedig az összes koronavírus-fertőzés körülbelül tizenhárom, és a covid-betegek körülbelül egy százalékát teszik ki.

A felnőttekhez képest a gyermekek esetében a betegség lefolyása döntő többségében tünetmentesen, vagy enyhe formában zajlik, sőt a halálozási arány is alacsony, ugyanakkor az is látható, hogy a járvány a legkisebbeket sem kíméli

– hívják fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztályának májusi hírlevelében a Dél-pesti Centrumkórház, valamint a Semmelweis Egyetem munkatársai – írja a Magyar Nemzet.

Az oltakozás fontosságát hangsúlyozva a szakemberek kiemelik: bár a gyermekeknél valóban ritka a betegség súlyos formája, egyeseknél azonban az enyhe, vagy akár a tünetmentes fertőzés után is súlyos szövődmény, úgynevezett sokszervi gyulladás alakulhat ki, ami a vakcina felvételével elkerülhető lehet.

A ritka szövődmények megelőzésén kívül a gyermekek beoltása a fertőzés terjedését is gátolhatja és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bizonyos krónikus betegségekben – például asztma, cukorbetegség vagy elhízás – szenvedő gyermekek esetében a súlyos fertőzés rizikója jóval magasabb.

Emellett náluk is megjelenhet a hosszú lefolyású, úgynevezett long covid-szindróma is, amely olyan tartós panaszokkal jár mint a fáradtság, a fejfájás, az alvászavar, a fizikai és kognitív teljesítőképesség csökkenése, a figyelemzavar, a mellkasi fájdalom, az elhúzódó lázas állapot, a felső légúti tünetek, a szaglás- és ízérzésvesztés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak.

A beszámolóban továbbá emlékeztetnek: a gyermekek oltásával kapcsolatos vizsgálatok már a tavalyi év során megkezdődtek. A gyógyszergyártók közül elsőként a Pfizer/BioNTech által végzett klinikai vizsgálatok bizonyultak a legeredményesebbnek, így az Egyesült Államokban kezdetét veheti a 12-15 év közötti gyerekek beoltása a Pfizer-vakcinával. A Moderna tavaly év végén szintén vizsgálatokat kezdeményezett a 12-17 évesek körében, de egyelőre még nem közöltek eredményeket. Emellett a Johnson & Johnson/Janssen a 12–17 éves, az AstraZeneca a 6–17 éves korosztályban folytat vizsgálatokat, februárban pedig a Sinopharm is benyújtotta az oltás engedélyezésére való kérelmét a 3–17 éves korosztályban.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna emellett nemrégiben bejelentette: a 6 hónapos – 11 éves korcsoportban is klinikai vizsgálatokat kezdett.

Az eddig elvégzett vizsgálatokból kiderült: a két gyógyszergyár által gyártott oltóanyag a legkisebbek számára is javasolható.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában