Ország-világ

2020.07.27. 09:18

Szakértő: a következő hetekben nem fog jelentősen nőni a fertőzöttek száma

A szennyvízből vett minták alapján következtettek erre.

Nagykanizsa, 2020. május 22. Kemes Klára, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ asszisztense a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttmûködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekbõl. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A szennyvízből vett minták alapján a következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakértő elmondta, a szennyvíz vizsgálata májusban, vagyis a járvány lecsengésének időszakban kezdődött meg először Budapesten, majd minden megyeszékhelyen.

Azóta hetente egyszer vesznek mintát a szennyvízből, hogy a koronavírus örökítő anyagának mennyiségéből következtessenek az átfertőzöttségre – tette hozzá.

a nemzetközi tapasztalatok szerint ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4-10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése.

Bár a szakemberek szerte a világban megosztják egymással a saját méréseik eredményét, a környező országokban nem ellenőrzik a szennyvizet, így adatok sincsenek – mondta Vargha Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában