Nő a gyerekvállalási kedv

2018.03.19. 07:09

A számok igazolják a magyar családpolitikát a szakértő szerint

Visszaigazolódik az a családpolitika, amelynek során az elmúlt nyolc évben megduplázódott a családokra fordított pénzek összege - mondta Fűrész Tünde, a közelmúltban létrejött Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.

Hazánkban már több mint 35 éve tart a népességfogyás, de a kormány családpolitikájának köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv. A teljes termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re emelkedett. 2010-hez képest 1,4 százalékkal több gyermek született úgy, hogy közben a 20 és 40 év közötti női korosztály létszáma 10 százalékkal csökkent. A házasságkötések száma is megugrott, 42,5 százalékkal több házasságot kötöttek tavaly, mint 2010-ben. Emellett kevesebb a válás és az abortusz – fejtette ki Fűrész Tünde a Magyar Idők hétfői számában.

Az intézet vezetője beszélt arról is, hogy idén január 1-je óta a határon túliak igényelhetik is az anyasági támogatást és a babakötvényt. Az úgynevezett Köldökzsinór program keretében február végéig közel 1600 igény érkezett be, 60 százaléka Romániából. Az igénylések háromnegyede a határon túli, magyarlakta területekről érkezett, de Új-Zélandról és Iránból is kaptak megkeresést, eddig összesen 36 országból.

A Kopp Mária-intézet feladatairól a lapnak elmondta: elemzésekkel, kutatásokkal, szakpolitikai javaslatokkal segítik a kormányzati döntéseket a népesedéspolitika területén. Hozzátette, hogy a gyermekvállalás, a családalapítás lelki, mentális összefüggéseivel, a magyarok lelki egészségével és életminőségének alakulásával kapcsolatos kutatásokat is szeretnének folytatni. Emellett vizsgálnák a migráció demográfiai vonatkozásait is, a Magyarországon vagy Európán belüli mozgások mellett szélesebb nemzetközi kitekintéssel is. Véleménye szerint fontos lenne megnézni, hogy az úgynevezett befogadó országokban milyen társadalmi folyamatokat indít el a migránsokkal való együttélés, s ennek milyen szociológiai vetületei vannak.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában