Választások 2018

2018.01.17. 16:10

Szavazásra buzdítanak a reformátusok

„Egyházunk arra buzdítja tagjait és minden jóakaratú magyart, hogy április 8-án éljenek választójogukkal, és szavazatukkal járuljanak hozzá Magyarország jövőjének alakításához” – írja a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöksége a szerkesztőségünkhöz szerdán eljuttatott közleményében.

A Bogárdi Szabó István püspök és Huszár Pál főgondnok által jegyzett dokumentum a pártok és a jelöltek programjainak megismerésére, valamint ezeknek a keresztény hitből fakadó értékekkel való összevetésére buzdítja az embereket. Egyúttal arra figyelmezteti őket, hogy ne támogassanak olyan programot, amely megkérdőjelezi a parlamentáris demokrácia alapértékeit és amely társadalmi békétlenséget szít.

A nyilatkozat állást foglal a református egyház tagjainak közéleti szerepvállalásáról is, amikor leszögezi: magyar állampolgárként nekik is joguk van kifejezni álláspontjukat a közélet és a politika területén, ahogy az egyház is a tanításából fakadó értékeket képviseli mindenkor, így a kampányidőszakban is, és „adott esetben állást foglal közéleti kérdésekben is”.

Az egyházi vezetők végül arra kérik a politikusokat, hogy „a társadalmi béke megőrzése érdekében kampányukban gyakoroljanak önmérsékletet”, és „törekedjenek arra, hogy a választási küzdelem a közjó érdekében megfogalmazott politikai programok versengésében dőljön el”, továbbá hogy „ne gyalázzák a másikat”.

A nyilatkozat üdvözli a határon túli magyarság szavazati jogát, és a választójogot, valamint hazánk demokratikus berendezkedését fontos értéknek nevezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában