nehéz helyzet

2018.11.22. 12:17

Száz új diák közül egy beszél németül egy berlini iskolában

A főváros egyik bevándorlónegyedének tanintézményeiben már alig vannak német diákok a beiratkozók között.

Olyan nagyra nőtt a bevándorlók aránya Berlin Neukölln negyedében, hogy egyes iskolákba szinte csak migrációs hátterű diákok iratkoznak be – derül ki a Bild riportjából.

Astrid-Sabine Busse, a Schule an der Köllnischen Heide nevű iskola igazgatója a legnagyobb példányszámú német napilapnak elmondta, idén a 103 első osztályos diákja közül mindössze egy német szülők gyermeke – tehát olyan diák, aki a családjával németül beszél. Két további tanintézményben pedig a 109 új diák közül mindössze kettőnek német az anya- és a „családnyelve”.

A Bild szerint a 300 ezer lakosú negyedből a magasabb keresetűek már elköltöztek, és csak a migrációs hátterű családok maradtak, amelyekben gyakran senki sem dolgozik. A szóban forgó tanintézményben a diákok hetven százalékának vannak nehézségei a német nyelvvel. Nekik a város 180 plusz nyelvórát fizet hetente, a nevelők és szociális munkások pedig minden családot meglátogatnak.

„Arabizálódtunk” – kommentálta a fejleményeket az igazgató. Mint mondta, a helyzet tarthatatlan, de nem akar panaszkodni, inkább megoldást szeretne találni.

Szerinte mélyen gyökerező problémákról van szó: Gyakran még saját ágya és íróasztala sincs a kicsinek. Sok gyereket egyáltalán nem nevelnek otthon. Az új diákokat ő tanítja meg olyan apró, számukra addig ismeretlen dolgokra, mint hogy találkozáskor köszönni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában