diplomáciai bonyodalom

2018.04.26. 17:49

Szerbia nemkívánatos személlyé nyilvánította a horvát védelmi minisztert

A kormány ezzel reagált arra, hogy Horvátország a múlt vasárnap nemkívánatos személlyé nyilvánította Aleksandar Vulin szerb védelmi tárcavezetőt.

A kormánydöntésről szóló közleményében az is olvasható, hogy a horvát fél ehhez hasonló lépései ellenkeznek a jószomszédi együttműködés, valamint az európai értékek tiszteletben tartásával, ezek közé tartozik ugyanis az állampolgárok szabad mozgása.

A belgrádi kabinet kiemelte, hogy a kormány továbbra is a jószomszédi viszony kiépítése mellett foglal állást, és nem tesz olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik a szomszédos országokkal fenntartott viszonyt.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Szerbia ugyanolyan mértékű lépéseket léptet életbe Horvátország ellen, mint amilyeneket Zágráb tett, amikor nemkívánatos személlyé nyilvánította Aleksandar Vulin szerb védelmi minisztert, és nem engedte be őt az országba egy megemlékezésre.

Szerbia és Horvátország kapcsolata az 1991-1995-ös délszláv háborúk lezárását követően sem vált békéssé, az utóbbi több mint két évtizedben az egyik vagy a másik fél mindig talált okot a feszültségek újraélesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában