Ország-világ

2020.09.21. 10:33

Szijjártó: az EU-nak világos stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez (videó)

A tervnek olyannak kell lennie, amely hosszú távú támogatást, és nem pusztán kampányszerű segítséget jelent az országnak – mondta a külügyminiszter.

Az Európai Uniónak nem rögtönzött módon, hanem világos és átfogó stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek ülését megelőzően hétfőn.

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott videoüzenetében fontosnak nevezte, hogy az unió Fehéroroszországot illetően gazdasági, politikai és biztonsági szempontból is hatékony tervet készítsen.

A tervnek olyannak kell lennie, amely hosszú távú támogatást, és nem pusztán kampányszerű segítséget jelent az országnak. Szvjatlana Cihanouszkajával, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetőjével való hétfői találkozóra, valamint magyar és közép-európai tapasztalatokra építve Magyarország továbbra is azt támogatja, hogy az unió Lengyelország vezetésével dolgozza ki a Fehéroroszországot megsegítő tervét – emelte ki.

A miniszter közölte, Magyarország már megkezdte a segítségnyújtást a fehéroroszországi katolikus egyház támogatásának formájában.

Szijjártó Péter nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érseket augusztus 31. óta nem engedik vissza hazájába Lengyelországból.

„Tadeusz Kondrusiewicz jelenléte segíthetne a békés megoldásban. Magyarország ezért továbbra is azt szorgalmazza, hogy az érseket engedjék vissza az országba. Engedjék, hogy vezesse a helyi katolikus egyházat, vezethesse és elláthassa a rábízott közösséget” – fogalmazott.

A miniszter azt hangoztatta, hogy ebben az ügyben az Európai Uniónak erős hangon és közösen kell fellépnie. Nem engedhető meg ugyanis, hogy a keresztény Európában egy katolikus vezetőt kitiltsanak a saját országból – tette hozzá Szijjártó Péter.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában