Ország-világ

2021.07.22. 08:18

Szijjártó Péter: folyamatos támadás alatt állunk Brüsszelből (videó)

A magyar kormány folyamatos támadás alatt áll Brüsszelből, bármilyen döntést hoz, az európai intézmények megtalálják a módját, hogy nyomást gyakoroljanak – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a BBC HardTalk című műsorában csütörtökön.

Budapest, 2021. július 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Bosch Automotive Steering Kft. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. július 16-án. Tovább fejleszti maklári üzemét a kft.; az 52,5 milliárd forintba kerülõ három beruházásnak köszönhetõen 180 új munkahely jön létre, a fejlesztéshez a kormány 12,250 milliárd forint kormányzati támogatást nyújt. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter arról is beszélt az adásban, hogy a magyar kormány készen áll a vitára, a párbeszédre, de csupán előítéletek alapján teljesen értelmetlen vitatkozni, és kitért arra, hogy a gyermekvédelmi népszavazás eredményét mindenkinek tiszteletben kell majd tartania.

Az Egyesült Királyságban sugárzott adásban a külgazdasági és külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat minden korábbinál működésképtelenebbnek tűnik, azt mondta: viták vannak a brüsszeli intézményekkel.

„Tulajdonképpen folyamatos támadás alatt állunk, hisz bármilyen döntést hozunk, az európai intézmények megtalálják a módját annak, hogy nyomást gyakoroljanak ránk, és megpróbálnak megzsarolni bennünket annak érdekében, hogy megváltoztassuk a döntéseinket és ne használjuk ki a nemzeti kompetenciák adta lehetőségeket”

- fogalmazott.

Az EU jövője áll a vita középpontjában, az, hogy miként tehetnék erősebbé az uniót, de erre két megközelítés létezik – mondta. Az egyik a föderalista: az uniós intézmények valamiféle Európai Egyesült Államokat akarnak létrehozni, amit „mi mindenképpen ellenzünk” – mondta.

Létezik a másik, jelenleg kisebbségben lévő megközelítés, amelyet Magyarország is képvisel. Eszerint szükség van egy erős Európai Unióra, de ennek alapját az erős tagállamoknak kell képezniük. Éppen ezért nem támogatják azt, hogy újabb kompetenciák kerüljenek át Brüsszelhez a tagállamoktól – jelentette ki Szijjártó Péter.

További felvetésre leszögezte: a magyar kormány semmiképpen sem változtat az álláspontján, de a közös európai értékek és a közös európai szabályok szerint cselekszik. „Mi egy konzervatív, kereszténydemokrata, hazafias kormány vagyunk, rendkívül stabil parlamenti és társadalmi háttérrel, ami nagyon csekély, nagyon kis lehetőséget biztosít az ország ügyeibe történő külső beavatkozásra” – fűzte hozzá, hangsúlyozva: szerinte ez a legnagyobb problémájuk azoknak, akik a magyar kormányt támadják.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy mindig örömmel megvitatják a konkrét problémákat kérdésről kérdésre, szabályról szabályra haladva. Magyarország készen áll a vitára, a párbeszédre – közölte, hozzátéve: csupán előítéletek alapján azonban teljesen értelmetlen vitatkozni.

A miniszter a napokban nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentést politikailag motivált, előítéletes, kiegyensúlyozatlan, igazságtalan, zsaroló típusú dokumentumnak nevezte. Értékelése szerint az Európai Bizottság az európai forrásokat zsarolásra használja fel, hogy olyan belpolitikai kérdésekbe avatkozzon be, amelyek tisztán nemzeti kompetenciákon alapulnak. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan – jelentette ki.

Az európai források alapjai az európai teljesítmények, amelyekhez a magyarok hozzájárulnak. Ezek nem „brüsszeli barátaink nagylelkűségén” múlnak, nem humanitárius segélyek, hanem az európai adófizetők pénze, beleértve a magyar embereket

- mondta.

Hozzátette: ha azzal zsarolnak, hogy politikai problémák miatt nem teszik elérhetővé ezeket a forrásokat, az egyszerűen elfogadhatatlan, szembe megy az európai értékekkel és szabályokkal. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az ország a helyreállítási alapok nélkül is képes lesz rendkívül jelentős GDP-növekedést realizálni az év végére.

A gyermekvédelmi törvényre vonatkozó felvetésekre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a szexuális orientációt érintő nevelés kizárólag a szülők és az arra jogosult szakértők feladata. A kormány azt tiltja, hogy bizonyos NGO-k aktivistái bemenjenek az iskolákba és óvodákba, és „az engedélyünk és tudtunk nélkül beszéljenek a gyermekeinkkel a szexuális orientációról” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szégyenteljesnek nevezte, amit az ügyben az Európai Bizottság elnöke tett. Úgy fogalmazott: utoljára a kommunizmusban fordulhatott elő, hogy az ítélet már a tárgyalás előtt megszületett.

A miniszter közölte: biztos abban, hogy a magyar Országgyűlés által megszavazott törvény teljes mértékben megfelel az európai jogszabályoknak. Az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja, a szülők joga, hogy a gyermekeik számára szociális, pedagógiai és pszichológiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak. Megjegyezte: az oktatási, nevelési kérdések a nemzeti kompetenciák alá esnek. A gyermekvédelmi népszavazással a magyar kormány lehetőséget biztosít az embereknek, hogy egyértelműen kifejezhessék véleményüket, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Arra a kérdésre, hogy a hírek szerint egy izraeli kémszoftverrel lehallgatások történtek Magyarországon is, a miniszter úgy reagált: mióta hivatalba léptek 2010-ben, nem figyeltek meg és nem hallgattak le senkit törvénytelen módon. Senkit sem hallgattak le pusztán amiatt, mert újságíró és senkit sem hallgattak le pusztán azért, mert nem ápolt barátságos viszonyt a kormánnyal – fogalmazott.

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentéséről, amely szerint Magyarországnak nincs keresnivalója az unióban, azt mondta: a holland miniszterelnök gyűlöli a magyarokat, egyfajta hungarofób. Magyarország az Európai Unió tagja, az is marad, és a kormány egy erős Európai Unióért dolgozik a jövőben is – fogalmazott az adásban Szijjártó Péter a tájékoztatás szerint.

Borítókép: Szijjártó Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában