Szabad a pálya

2018.08.22. 16:22

Szlovákiában is legális lesz saját termesztésű gyümölcsből a pálinkafőzés

Erről szerdán döntött a szlovák kormány, de a vonatkozó törvény módosítását még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, miután azonban a kormánykoalíciónak többsége van a törvényhozásban, ez már csak formalitás  - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A most elfogadott javaslat szerint a szigorúan magánhasználatra szánt pálinkafőző személynek több mint 18 évesnek kell lennie, és évente legfeljebb 25 liter pálinkát főzhet, amelyet tilos kereskedelmi úton értékesítenie. Amennyiben egy közös háztartásban több személynek van joga a pálinkafőzésre, az évente maximálisan előállítható pálinka szintén 25 liter lesz. Amennyiben a pálinkát főző személy büntetett előéletű, arról tevékenysége megkezdése előtt értesítenie kell az illetékes állami szerveket.

Szlovákiában a múltbeli hagyományok ellenére a magánjellegű pálinkafőzés eddig tilos volt és törvénysértésnek számított. Ennek ellenére – véli a szlovák sajtó – aránylag sokan főztek pálinkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában