közel-kelet

2018.12.06. 23:41

Talált egy második Hezbollah-alagutat is az izraeli hadsereg

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nap folyamán további szankciók kivetését sürgette a szervezettel szemben.

Megtalálták a Hezbollah libanoni síita szervezet Dél-Libanonból Észak-Izraelbe vezető egy másik alagútját is – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője szerint felkérték az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erőit (UNIFIL), hogy segédkezzenek az alagút megsemmisítésében.

Izrael állítása szerint a Hezbollah ezen és egy korábban megtalált föld alatti járaton keresztül elitkatonákat akart a zsidó állam északi területére juttatni.

Az UNIFIL egy csütörtöki közleményében megerősítette egy alagút létét az úgynevezett kék határ, a Libanon és Izrael közötti ENSZ-határ mentén, amit „súlyos esetnek” minősített. A beszámoló szerint az ENSZ-békefenntartóknak az észak-izraeli Metula közelében tett látogatása után az UNIFIL „megerősítheti egy alagút létét e területen”. A közleményből nem derül ki, hogy melyik alagútról van szó a kettő közül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nap folyamán további szankciók kivetését sürgette a Hezbollahhal szemben.

Nabíh Berri, a libanoni parlament elnöke szerdán közölte: Izrael nem szolgáltatott bizonyítékot a határon átnyúló alagutakról az ENSZ békefenntartókkal tartott ülésen.

Az izraeli hadsereg kedden jelentette be, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajthasson végre Izrael területén. Az izraeli fegyveres erők szerint legalább egy 200 méter hosszú alagútra bukkantak a Libanonnal közös határ mentén, 40 méter mélyen Izrael területén. A föld alatti járatot ezt követően beomlasztották.

Az izraeli hadsereg szóvivője akkor közölte: a hadseregnek tudomása van arról, hogy a Hezbollah számos alagutat fúrt a libanoni határ alatt.

A Hezbollah csütörtökön megszólalt az esettel kapcsolatosan, először az Északi Pajzs meghirdetése óta. A Hezbollah politikai szárnyának vezetői gyűlést tartottak szövetségesük, az Amal Mozgalom nevű, síita muszlim párt vezetőivel, hogy „az éberség megőrzésére intsenek az izraeli ellenség azon szándékaival szemben, hogy provokálja Libanont”.

Az ellenállás készen áll megakadályozni, hogy az ellenség elérje céljait és megvalósítsa törekvéseit” Libanonban – áll a Hezbollah közleményében.

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot, az Európai Unió pedig annak katonai szárnyát. Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban.

A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában