Ország-világ

2021.02.02. 19:40

Támogatóival fizettette ki parlamenti büntetését Hadházy Ákos

A független politikus vagyonnyilatkozata szerint képviselői fizetése és céges bevételei mellett támogatóitól is milliókat kapott, aminek egy részét bírságokra költötte – írja a Mandiner.

A Mandiner a napokban beszámolt róla, hogy legfrissebb, idei vagyonnyilatkozata szerint 5,1 millió forint adományt kapott szavazóitól a több pártot is megjárt, jelenleg független (egyes információk szerint a Momentumba tartó) Hadházy Ákos. A politikus a kapott pénz egy részét, hárommillió forintot

politikai akciói közben elkövetett szabályszegéseivel összeszedett bírságokra költötte.

A maradék kétmillió forint sorsáról nem tudni. Hadházy a járvány alatt szervezett dudálós tüntetése miatt 750 ezer forintos büntetését kapott a rendőrségtől (ez utóbbira viszont nem ő, hanem a lakásán nyilvántartott alapítvány gyűjtötte a támogatásokat, így ez nem is jelenik meg a képviselő vagyonnyilatkozatában).

Bevételek, tartozások

Hadházynak a szavazóitól kapott adományok mellett országgyűlési képviselői fizetéséből (bruttó 1 millió 103 400 forint), és saját 25 százalékban tulajdonolt cége, a Hadházy-Vet Kft. működéséből származik bevétele, utóbbinak összegét nem hozta nyilvánosságra. A cég nyereségéből a politikus 50%-ban részesedik.

Az Opten cégadatbázis adatai szerint a főtevékenységként Állat-egészségügyi ellátást végző cégnek 2019-ben 39 millió 196 ezer forint bevétele volt (ez 2,9 százalékos növekedés 2018-hoz viszonyítva), ám adózás előtti eredménye csökkent, mindössze 271 ezer forintot tett ki.

A politikus adósságai 22,5 millió forintról tavaly kevesebb mint a felére, 11 millió forintra csökkentek.

Autóvásárlás, ingatlanvagyon

A képviselő emellett tavaly két autója, egy lízingelt Skoda Kodiaq SUV terepjáró és egy kombi Trabant mellé vásárolt egy Volkswagen Caddy-t, és eladott egy 160 négyzetméteres társasházi lakást, amelynek ellenértékét azonban még nem kapta meg teljes egészében.

Hadházy vagyonnyilatkozata szerint több ingatlannal is rendelkezik. Rendelkezik egy 5000 négyzetméteres fácánkerti szőlőssel, valamint felerészben tulajdonosa egy 160 négyzetméteres szekszárdi lakóháznak, és egy még 2018-ban vásárolt szekszárdi 140 négyzetméteres lakásnak.

Korábbi kiadások

Korábban számos sajtóorgánum beszámolt róla, hogy Hadházy komoly összegeket költhetett hobbijára, a repülésre. A kisrepülőgép-jogosítvánnyal rendelkező politikus a repülési naplók adatai szerint legalább 350 órát töltött a levegőben. Hadházy azt állítja, mindössze annyit repült, amennyire a jogosítvány megtartásához szüksége volt, és ezt is ingyen tette az őcsényi repülőklub Cessna 172-es típusú repülőjével (kérdés, hogy milyen alapon használhatja ingyen a gépet).

Egy C-172-es kisrepülő bérleti díja óránként 45 000 forint + áfa, vagyis ha fizetne érte Hadházy repüléseinek bérleti költsége több mint nettó 15 millió forint (bruttó közel 20 millió) lenne – írja a Mandiner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában