halálos áldozatok

2019.01.15. 20:20

Szerda hajnalban is robbantottak a terrortámadás helyszínén Nairobiban

Az al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet már kedden magára vállalta a legalább 15 ember életét követelő támadást.

A security officer secures the building attached to the DusitD2 hotel in Nairobi, on January 15, 2019, after a blast followed by a gun battle rocked the upmarket hotel complex. - At least five people were killed on January 15 when an Islamist suicide bomber and gunmen stormed an upmarket hotel complex in Nairobi, in the first such attack in the Kenyan capital in five years. (Photo by KABIR DHANJI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Terrortámadás ért kedden egy előkelő szállodát Nairobiban, szemtanúk tűzharcról és robbantásokról számoltak be. A helyszínen, a DusitD2 épületegyüttesnél szerda hajnalban is robbantottak és lőttek.

Ezzel szemben a kenyai belügyminisztérium szintén hajnalban közölte, hogy a szállodából, bevásárlóközpontból, irodaházból álló komplexum minden épületét „megtisztították” a támadóktól, akik feltehetőleg az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet emberei. A minisztérium szerint „már senki nincs veszélyben” a terroristáktól, minden polgári személyt evakuáltak, azokat is, akikről késő este még azt lehetett tudni, hogy bennrekedtek valamelyik épületben, illetve, hogy túszul ejtették őket a támadók.

A hatóságok legfrissebb közlése szerint 15 halálos áldozata már bizonyosan van a támadásnak, közülük 11 kenyai, egy amerikai, egy brit, és kettőt egyelőre nem tudtak azonosítani, mert nem volt náluk semmilyen igazolvány. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy egy amerikai állampolgár is az áldozatok között van. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan voltak kezdetben a támadók, de az egyik kenyai tévé felvételein négy látszik.

Egy meg nem nevezett rendőrségi forrás megerősítette az AFP hírügynökségnek a helyi média korábbi értesülését, miszerint 15 halálos áldozata van a támadásnak, köztük külföldiek. A helyi média úgy értesült, hogy a halottak között 11 kenyai, egy amerikai és egy brit van, két áldozatot pedig egyelőre nem tudtak azonosítani, mert nem volt náluk semmilyen igazolvány.

Egy másik meg nem nevezett rendőrségi forrás azt mondta az AFP-nek, hogy a biztonsági erők akciója a terroristák ellen még tart. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy még mindig vannak polgári személyek, akik bennrekedtek bizonyos épületrészekben. Egy mentőorvos azt mondta a tudósítónak: két csoportról van szó, és egyes tagjaik mobiltelefonon orvosi segítséget kértek.

Joseph Boinnet kenyai rendőrfőnök szerint a keddi összehangolt támadás egy robbantással kezdődött az egyik bankfiók előtt parkoló autóknál, majd egy öngyilkos merénylő robbantott a szállodai aulában. A robbantásban számos vendég súlyosan megsérült. A helyszínre kiérkeztek a rendőrség, a terrorellenes alakulatok tagjai, valamint a tűzoltóság és a mentők egységei is.

A terrorelhárító rendőrség egyik tisztje, Mawira Mungania a dpa hírügynökségnek azt mondta: a terroristák célpontja egy konferencia volt a szállodában, amelyen amerikaiak is részt vesznek, de az esemény helyszínét az utolsó pillanatban megváltoztatták a szervezők. A támadók nem tudtak bejutni a szállodába, ezért a mellette lévő épületet rohanták meg – tette hozzá a tiszt.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet jelentkezett. Az iszlamisták Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szóvivője elmondta: „Mi állunk a nairobi támadás mögött”. „A művelet folyamatban van. Később osztjuk meg a részleteket” – tette hozzá Abdiasis Abu Musab, a terroristák katonai műveletekért felelős szóvivője.

Charles Owino rendőrségi szóvivő a Citizen Television nevű tévének már kedden megerősítette: az incidenst úgy kezelik, hogy az valószínűleg terrortámadás volt. A Reuters ugyanakkor emlékeztetett, az erőszakos rablások sem számítanak ritkaságnak Kenyában. Joseph Boinnet kenyai rendőrfőnök rövid sajtótájékoztatóján szintén feltételezett terrortámadásnak nevezte a történteket.

A Star a kenyai rendőrségre hivatkozva még korábban úgy tudta,

a szélsőségesek túszokat is ejtettek a hotelben.

A támadás Nairobi Westlands nevű kerületében található DusitD2 szálloda komplexumot érte, amelyben irodák és bankfiókok is vannak. Szemtanúk beszámolói szerint több jármű lángokban állt, az embereket evakuálták a helyszínről.

A Reuters szerint a biztonsági erők tagjai behatoltak az épületegyüttesbe, és sokkos állapotban lévő dolgozókat kísértek ki. Három véráztatta férfit és egy lábon lőtt nőt is lehetett látni, akit kitámogattak az épületből. Néhány irodai alkalmazott az ablakokon keresztül próbált menekülni. Többen közülük arról számoltak be, hogy hátra kellett hagyniuk az asztalok alatt fedezékbe húzódott kollégáikat.

„Ez szörnyű. Amit láttam, az szörnyű. Amikor kirohantam, láttam egy emberi testet, és mindenhol olyasmit, ami úgy nézett ki, mintha darált hús lenne” – számolt be az általa látottakról Charles Njenga.

A luxushotel nincs messze a Westgate bevásárlóközponttól, ahol 2013-ban egy merényletben 67 ember vesztette életét. Kenyában ismételten követnek el terrorcselekményeket, főleg mióta a nairobi vezetés katonákkal támogatja a dzsihadisták elleni küzdelmet a szomszédos Szomáliában.

Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab továbbra is nagy területeket tart ellenőrzése alatt a Szomália déli és középső részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában