drogháború

2019.04.16. 06:18

Titkos sírokban találtak holttesteket Mexikóban

Legalább negyvenöt holttestet találtak titkos sírokban a mexikói Sonora és Jalisco államban – erősítették meg hétfőn helyi tisztviselők.

Az egyik sírban 30 embert temettek el az észak-mexikói Sonora államban lévő Cajame város közelében. A sírt szombaton a Guerreras Buscadores (Harcos Keresők) nevű, eltűnt hozzátartozók keresésére szakosodott önkéntes csoport tárta fel.

Az ilyen titkos sírokba a kábítószerbandák rejtik el általában kivégzett vagy elrabolt áldozataikat.

Az önkéntes kutatók többnyire helyiektől szerzett értesülések alapján indulnak egy területre, ahol a talajt botokkal szurkálva igyekeznek felderíteni a sírokat.

Hétfőn a Jalisco államban lévő Guadalajara város külterületén egy családi ház terasza alatt bukkantak 15 holttestre.

Szakértők szerint a 2006 óta tartó mexikói erőszakhullámot – amelyben több mint 200 ezren haltak meg és több ezren tűntek el – az váltotta ki, hogy a kormány bevetette a hadsereget a kábítószer-kereskedők ellen, ami miatt a nagy droghálózatok kisebb, de erőszakosabb kartellekre estek szét.

Az erőszakos cselekmények száma évről évre emelkedik. Vasárnap a Guanajuato államban fekvő Salamanca város vöröskeresztes részlege felfüggesztette munkáját egy időre, miután fegyveresek egy mentőautóból elhurcoltak egy beteget, miközben fegyverrel fenyegették az egészségügyieket. A helyi hatóságok ezt követően bejelentették, hogy a rendőrség kíséretet ad majd azokhoz az esetekhez, amelyben a mentőket lőtt sérüléses beteghez hívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában