Puskaporos hordó

2018.03.24. 12:36

Tizenkétezer veszélyes iszlamista van Franciaországban

A francia hatóságok mintegy 12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szombaton.

A szakértő az M1 csatornán a pénteki túszdrámával kapcsolatban kifejtette, ennyi embert lehetetlen folyamatosan megfigyelni, és bár Redouane Lakdimot, a dél-franciaországi támadót is követték, végül nem sikerült megakadályozni, hogy rendőrökre lőjön és túszokat ejtsen.

Kérdésre elmondta azt is, az utóbbi évek franciaországi terrortámadásait jellemzően nem a migránsok, hanem harmad- vagy másodgenerációs bevándorlók követték el. A pénteki támadásra viszont ez nem igaz, hiszen Lakdim marokkói volt – tette hozzá.

A támadó, a carcassonne-i lakos Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik – péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte, végül a rendőrök megrohamozták az épületet és végeztek vele.

A túszdrámában megsebesült egy csendőr is, aki önként ajánlkozott a túszokért cserébe. Az alezredes szombati tájékoztatás szerint belehalt sebesülésébe, így a túszejtővel együtt öt halottja és több mint tíz sebesültje van a támadásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában