elismerés

2020.10.01. 21:44

Tizenötödszörre adták át a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

Idén a díjat Kraszulyák Zalán, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének önkéntese; Lévay Petra, A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke; a Nyilas Misi Alapítvány; valamint a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség kapta.

Budapest, 2020. október 1. Balog Zoltán, a PMA kuratóriumi elnöke beszél a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjak átadásán a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) budapesti székházában 2020. október 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Tizenötödik alkalommal adták át a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat Budapesten csütörtökön.

Az ünnepségen Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) kuratóriumi elnöke jelképesnek nevezte, hogy éppen az idősek világnapján tüntetik ki az ifjúság képviselőit.

A PMA azonban szembe akar menni a fősodorral, nem mélyíteni akarja a generációk közötti szakadékot, hanem a természetes összetartozás, szolidaritás híve – jelentette ki.

A koronavírus-járvány miatti helyzetre utalva arról beszélt: nincs emberséges jövő, ha a fiatalok nem bánnak tisztelettel az idősekkel, nem korlátozzák saját magukat az ő érdekükben.

Idén a díjat Kraszulyák Zalán, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének önkéntese; Lévay Petra, A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke; a Nyilas Misi Alapítvány; valamint a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség kapta.

Kavecsánszki Ádám, a PMA megbízott főigazgatója ismertette a kuratórium döntéseit. Hangsúlyozta, hogy a díj elismerés, de egyben megelőlegezett bizalom is.

Kraszulyák Zalán a közösségépítés terén felmutatott eredményeiért, kulturális és karitatív tevékenységéért, a határon túli magyarság anyanyelvi oktatásának minőségi fejlesztéséért, ezáltal a délvidéki magyarság megmaradásáért tett szolgálataiért kapta a kitüntetést.

Lévay Petra a magyar paratriatlon-válogatott tagjaként elért, világszinten is kiemelkedő sporteredményeiért, minden magyar fiatal számára ösztönző egyéni sikereiért, valamint az Iskolai Élő Könyvtár elnevezésű kezdeményezésen keresztül a fogyatékossággal élő emberek elfogadását, megértését elősegítő civil tevékenységéért részesült díjban.

A két magánszemélyt méltatva Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke azt mondta: a kitüntetettek üzenete, hogy az élet nem a kedvünkön, hanem a hozzáállásunkon múlik. Nem a körülmények határozzák meg az embereket, hanem ők alakítják a körülöttük található világot.

Amikor a fősodor az egyéni vágyak hajszolásába akarja kergetni az ifjúságot, akkor jó rátalálni azokra, akik idejükkel, elköteleződésükkel értéket teremtenek – hangoztatta, fontosnak nevezve, hogy milyen példákat állítanak a fiatalok elé. Kraszulyák Zalán és Lévay Petra nem pusztán kiemelkedőt alkotnak, hanem a polgári Magyarország, sőt a Kárpát-medence tartóoszlopai – jelentette ki Illés Boglárka.

A miskolci Nyilas Misi Alapítvány a református, keresztyén missziós karitatív és kulturális programok fáradhatatlan megvalósításáért, valamint a térségi önkéntes ifjúsági munka megszervezéséért és a helyi közösségi események lebonyolításáért kapta a díjat.

Méltatásában Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar fesztivál alapítója közölte, hogy a szervezet szállást, foglalkozást, tánc- és játszóházat, előadásokat, filmeket, irodalmat, testi és szellemi feltöltődést, összefoglalva figyelmet biztosít Kelet-Magyarország rászoruló családjainak.

A figyelem nem önmagában való érték, hanem megtermékenyítő hatású társadalmi és gazdasági erőforrás. Az az ember, aki figyelmet kap, nem csupán képessé válik arra, hogy kibontakozzon, de akarni is fogja ezt – jelentette ki Böszörményi-Nagy Gergely.

A Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösséget a több ezer fiatalnak utat és hitet adó pasztorációs tevékenységéért, valamint a generációkon átívelő keresztény hitre, nemzettudatra és felelős öntevékenységre nevelő munkájáért díjazták.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár felidézte, hogy 1987-ben Tápiószentmártonban néhány fiatal felújította a helyi katolikus kápolnát. Később rendszeresen találkoztak, mára pedig egy többgenerációs szervezetté nőtte ki magát a kezdeményezés. Táboroznak, ifjúsági istentiszteleteken vesznek részt, a vezető közlése szerint mindenki magáénak érzi a közösséget – mondta Rácz Zsófia.

Az elismeréseket Balog Zoltán és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a PMA kuratóriumának tagja adta át.

A Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat 2006-ban alapította a PMA. Az elismerés minden évben olyan 35 év alatti fiatalnak vagy túlnyomórészt 35 év alattiak olyan közösségének adományozható, aki/amely tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, példájával a jelenen túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és cselekvésével jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

A kitüntetés egy plakettból és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás magánszemélyeknek 2 millió, szervezeteknek 5 millió forint.

Borítókép: Balog Zoltán, a PMA kuratóriumi elnöke beszél a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjak átadásán a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) budapesti székházában 2020. október 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában