bűnügy

2020.01.23. 16:01

Több ezer bombafenyegetés érkezett tavaly orosz bíróságokhoz és iskolákhoz

Blokkolta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz, amelyről tavaly novembertől több ezer bombafenyegetés érkezett oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez.

Az FSZB csütörtökön kiadott közleménye szerint 2019. november 28-tól a Startmail.com szolgáltatótól 16 orosz régió bíróságai több mint ezer névtelen fenyegetést kaptak arról, hogy az épületükben pokolgépet helyeztek el. A szolgálat szerint emellett a szociális infrastruktúra több mint 16 ezer objektumának – egyebek között iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, közlekedési objektumoknak és üzletközpontoknak – küldtek még – utólag hamisnak bizonyult – bombafenyegetést.

Az FSZB arról tájékoztatott, hogy az orosz távközlési és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor csütörtöktől a főügyészség határozata alapján korlátozta a hozzáférést a Startmail.com-hoz. Az indoklás szerint az intézkedést az internet orosz hálózatának védelme, valamint a fenyegetést hordozó, társadalmi jelentőséggel bíró, hitelesnek álcázott és tudatosan hamis közlések blokkolása érdekében tették.

Röviddel az FSZB kommünikéjének közreadását követően a TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz fővárosban csütörtökön öt iskolát evakuáltak bombafenyegetés miatt.

A hírügynökség azt írta, hogy az elrejtett pokolgépekre vonatkozó figyelmeztetések névtelen telefonálótól érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában