csökkenő tendencia

2018.04.22. 21:40

Több mint 600 illegális bevándorló érkezett Szicíliába

Többségüket egy nem kormányzati szervezetek által fenntartott hajó mentette ki az utóbbi napokban a Földközi-tengeren a Líbiához közeli nemzetközi vizeken.

Az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett Aquarius szerdán és szombaton összesen 458 embert vett fel a fedélzetére tengeri hajózásra alkalmatlan csónakokból. Ezenkívül szombaton további 79 ember szállhatott át a hajóra, őket az olasz parti őrség mentette meg. Az Aquarius fedélzetére került emberek között van három újszülött és több, kísérő nélküli kiskorú is.

Egy portugál hadihajó fedélzetén 93 tunéziai állampolgár érkezett a szicíliai Pozzallo kikötőjébe vasárnap délelőtt.

A nap folyamán Líbia nyugati partjai közelében felborult egy Olaszországba tartó bevándorlókat szállító gumicsónak. Az incidens során tizenegy ember a vízbe fulladt. A líbiai parti őrségnek sikerült 83 embert kimenteni, őket Závija városba szállították vissza.

Egy másik műveletben a líbiai parti őrség két gumicsónakról vett fel mintegy 180 afrikai bevándorlót, akiket visszaszállítottak Tripoliba.

Olaszországban tíz hónapja folyamatosan csökken az olasz partokat elérő illegális bevándorlók száma. 2017. július 1-je óta 43 ezren érkeztek, míg 2016. július 1. és 2017. április 20. között mintegy 147 ezren – közölte az olasz belügyminisztérium.

Idén a legtöbb menedékkérő Eritreából, Tunéziából, Pakisztánból, Nigériából és Líbiából érkezett. Az Európai Unió áthelyezési programja keretében 12 586 menekültet osztottak szét a tagállamok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában