Bűnügy

2021.02.26. 14:19

Több száz lányt raboltak el egy nigériai bentlakásos iskolából

Több mint háromszáz iskolás lányt raboltak el ismeretlen fegyveresek péntekre virradóra egy bentlakásos nigériai iskolából – közölték helyi és külföldi internetes portálok.

Az eset az északnyugat-nigériai Zamfara álamban történt, Jangebe városában. Beszámolók szerint az emberrablók éjfél után egy órával érkeztek az iskolához terepjárókkal és motorkerékpárokkal, és a biztonsági szolgálat egyenruhája volt rajtuk. A hírt azóta az állam kormányszóvivője is megerősítette, ám részleteket egyelőre nem árult el.

Az AFP francia hírügynökség szerint az emberrablást a remélt váltságdíjért követték el, más hírportálok pedig helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a város más részeiből fegyverropogást lehetett hallani.

Alig több mint egy hét alatt ez a második gyerekrablás Nigéria északi részén, ahol rossz a biztonsági helyzet. A múlt héten a nigériai Niger állam egyik bentlakásos iskolájára támadtak ismeretlen fegyveresek, és több tucat diákot, illetve tanárt hurcoltak el. A nigeri kormányzó szóvivője a héten azt mondta, az ő kiszabadításukról jelenleg is tárgyalnak.

A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások. Ehhez a módszerhez folyamodnak többek között a térségben tevékeny iszlamista terroristák, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben pedig bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű civil szervezet májusban közzétett jelentése szerint a nigériai erőszakcselekményekben 2011 óta már több mint nyolcezer ember vesztette életét, és több mint 200 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában