japán

2018.09.04. 18:05

Többtucatnyi áldozata van a tomboló tájfunnak

Legkevesebb hét ember meghalt, több mint 200 megsérült az utóbbi 25 év legerősebb tájfunjának pusztításaiban Japánban. A Dzsebi kedden érte el Japán nyugati részét – jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

Közlekedési lámpák és útjelző táblák kidöntött és kettétört oszlopai Oszakában 2018. szeptember 4-én, miután a Dzsebi tájfun elérte Japánt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jiji Press

Ahogy arról korábban írtunk, A Dzsebi névre keresztelt tájfun először Sikoku szigetén, Tokusima prefektúrában érte el a partvidéket, majd újra lecsapott Honsú szigetén, Kóbe város környékére.

A legújabb beszámoló szerint az egyik áldozat a vihar következtében ráomló épület alatt vesztette életét, három ember az erős szelek miatt halálba zuhant, további három embert a széllökések által felkapott tárgyak vágtak agyon. A legtöbben Oszakában lelték halálukat.

Japán nyugati és keleti részein szintén az erős széllökések következtében sérültek meg sokan. Számos ember sérült meg a kiotói vasútállomáson, miután az erőteljes szelek következtében részben beomlott az üvegmennyezet egy része. A tájfun által sújtott területektől távolabb is erős szelek fújtak, a Tokió nyugati felében található Hacsiódzsiban például négy ember megsérült, miután rájuk esett egy tető.

A széllökések számos teherautót felborítottak a Mejsin autópályán, Siga prefektúrában – közölte a rendőrség. Az erős szelek csaknem lefújtak egy teherautót a Sikoku szigetét a legfőbb szigettel, Honsúval összekötő hídról.

A Dzsebi tájfun viharos széllökései által felfordított autók egy oszakai parkolóban 2018. szeptember 4-én
Fotó: Jiji Press / MTI/EPA

A japán parti őrség szerint a vihar kisöpört egy tartályhajót kikötőjéből, és a Kanszai Nemzetközi Repülőteret az Oszaka prefektúrabeli Izumiszano városával összekötő hídhoz vágta.

A víz elöntötte a kanszai repülőtér egyik kifutópályáját és egyik terminálépületének alagsorát, mintegy 3000 ember rekedt bent – jelentették helyi hatóságok.

A viharos esőzések ideiglenes áramkimaradást okoztak, mintegy 1,6 millió háztartást érintve Kanszaiban és 95 ezret Sikokuban.

Kiotóban, Narában és Sigában kulturális javakat, köztük ősi templomokat rongált meg a tájfun.

A ciklon kedd estig várhatóan áthalad a Japán-tengeren és észak felé mozog tovább, szerda reggelre pedig várhatóan erejéből veszítve éri el a Hokkaidótól nyugatra lévő térséget.

Japánban nyáron több száz halálos áldozatot követeltek az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekordhőség.

Borítókép: Közlekedési lámpák és útjelző táblák kidöntött és kettétört oszlopai Oszakában 2018. szeptember 4-én, miután a Dzsebi tájfun elérte Japánt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában