tisztogatás

2021.10.01. 16:49

Tömeges őrizetbe vételek történtek Fehéroroszországban

Csaknem száz feltételezett ellenzékit vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azt követően, hogy a héten két ember életét vesztette a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) egyik razziája során – közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet pénteken.

Országszerte legalább 84 embert vettek őrizetbe az elmúlt két napban a közösségi oldalakon megosztott véleménye miatt, egyebek között gyűlöletkeltésre és a hatóságok képviselőinek megsértésére hivatkozva – pontosított a Vjaszna. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök több száz hatósági intézkedésről beszélt.

Egy keddi minszki razzia során egy 31 éves, a fehérorosz ellenzéket támogató informatikus lelőtte a KGB egyik tisztjét. Ezt követően a hatóságok végeztek vele, feleségét pedig őrizetbe vették.

Az incidens részleteit homály fedi, és a közösségi médiában felkapott téma. Az informatikus ellen korábban terrorizmushoz köthető tevékenységek gyanúja miatt nyomozást indítottak.

Médiaértesülések szerint a férfi a közösségi oldalakon olyan fotókat tett közzé, amelyeken az ellenzék zászlója is szerepelt. Állítólag legálisan tartott fegyvert.

A Lukasenkához hű erők eddig is kíméletlenül léptek fel a tavaly augusztusi vitatott elnökválasztást követő tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Számos razziát tartottak olyan háztömbökben, ahol feltételezték, hogy ellenzéki aktivisták bujkálnak.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka elutasította az ellenzék felszólítását, hogy mondjon le, és tartsanak új választásokat, a tiltakozókat pedig erőszakos lázadást szító bűnözőknek nevezte.

Pénteken Lukasenka egy perc csenddel emlékezett a KGB meggyilkolt munkatársára. „Nem bocsátjuk meg nekik ennek a fiatal férfinak a halálát” – hangsúlyozta. Az elnök elmondta: a hatóságok emberein nem volt golyóálló mellény a razzia során. Emellett az átkutatott lakás az informatikus felesége testvérének a nevén volt, aki szintén részt vett a tavalyi tüntetésekben.

A tavalyi elnökválasztások ellenzéki jelöltje, a száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja az esettel kapcsolatban azt írta: „A törvény többé nem védelmezi az embereket, akik így arra kényszerülnek, hogy saját maguk gondoskodjanak védelmükről”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában