történelemhamisítás

2019.05.08. 06:06

Történész: elrománosítási szándék áll az úzvölgyi temetőbővítés mögött

Babucs Zoltán hadtörténész szerint ez az erdélyi magyarság elnyomásának egy újabb eszköze.

A hadtörténész szerint az úzvölgyi katonai temető kibővítése rendkívül súlyos mértékben sérti a hadisírokról szóló magyar–román államközi megállapodást – írja a Krónika.ro. A dokumentum ugyanis kimondja, hogy „a szerződő felek kölcsönösen biztosítják a Magyar Köztársaság területén található román hadisírok és háborús emlékművek, illetve a Románia területén található magyar hadisírok és háborús emlékművek megőrzését és a háborús elesettek örök nyugalomhoz való jogát, beleértve azt is, hogy nem engedik meg a hadisírok és a háborús emlékművek közvetlen közelében olyan építmények és létesítmények elhelyezését, amelyek nem egyeztethetők össze az adott hely méltóságával” – idézi a lap.

A hadtörténész szerint mindez „cseppet sem zavarja a román felet, de ezen szerinte nincs mit csodálkozni, hiszen amióta román impérium van Erdélyben, szinte minden magyar településre jutott egy-egy ortodox templom, kolostor, avagy valamilyen dáko-román mementó, hogy ezzel is igazolják, az idők kezdetétől övék volt ez a föld.”

„Ha Dormánfalva román katonai temetőt akar létrehozni, akkor előbb keressen olyan sírokat, amelyekben valóban román katonák nyugszanak, hozzák rendbe azokat és ott emeljenek emlékművet, ne pedig a mi hősi temetőnk elé. Vélelmezem,

ez is az erdélyi magyarság elnyomásának egy újabb eszköze, elegendő, ha a szőnyeg alá söpört székely autonómiaigényre, a székelyzászló-perekre és bírságokra, avagy Beke Istvánék igaztalan meghurcolására utalok”

– mondta a lapnak Babucs Zoltán.

Magyar katonai temető, a háttérben betonkeresztek Úzvölgyében, Magyarország egykori keleti határánál az erdélyi Csíkszentmárton közelében 2019. április 29-én. A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a Székelyföld keleti határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település magyar katonai temetőjében anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetőt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától
Fotó: Kátai Edit / MTI

Ahogy mi is beszámoltunk róla, nemrégiben drámai hangú nyílt levélben kérték a nyilvánosság segítségét azok az erdélyi magyarok, akik a gyanús körülmények között, a román hatóságok erőteljes támogatásával gazdát cserélő Úz-völgyi magyar katonatemető védelmében küzdenek.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület nyílt levele szerint arról van szó, hogy a székelyföldi Hargita megyével határos Bákó megyében található Dormánfalva (Darmenesti) önkormányzata „valamilyen fondorlatos módon” a Bákó megyei Darmanesti város birtokába vette a Hargita megye területén fekvő Úz-völgyi magyar katonatemetőt.

Mint írták, a magyar katonatemető iránti tiszteletlen provokációnak számos jele van, így például az, hogy abba román kereszteket tettek, valamint már egy világháborús román emlékművet is felállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában