Járvány

2020.03.09. 22:40

Tovább nőtt a fertőzöttek száma egész Európában

Több országban bezártak az oktatási intézmények is.

Franciaországban csaknem 1200-ra nőtt a fertőzöttek száma

Franciaországban hat újabb elhalálozással a megbetegedés halálos áldozatainak száma 25-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta az 1200-at.

A vírus terjedésének megfékezésére

a hatóságok betiltottak határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt.

Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is.

A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint.

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt a betegek száma

Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács ülését követően Ales Sabre egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett

a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz-szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek.

A tárcavezető hozzátette: a járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályban marad a kormány vásárnaptól életbe léptetett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket. Ezt most ötszáz főről száz főre korlátozták, és pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt nem tartják be. Néhány egyetem – köztük a koperi és a ljubljanai – még délelőtt jelezte, hogy intézményeiben két hétre felfüggeszti az oktatást.

Horvátországban hétfőn Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

Szlovákiában több intézményt bezártak

Az egészségügyi tárca válságstábjának hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint már hét embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést. A fertőzéssel diagnosztizált két új személy túrócszentmártoni illetve kassai illetőségű – jelentette be hétfőn Peter Pellegrini, a távozó szlovák kormány miniszterelnöke. Elmondta: a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából korlátozó intézkedéseket vezetnek be a nyilvános rendezvényekre,

az állami szerveknek és az önkormányzatoknak a következő két hét folyamán megtiltják bármilyen sport vagy kulturális rendezvény megtartását.

Keddtől megelőző intézkedésként az ország összes határátkelőjén egészségügyi vizsgálatokat vezetnek be.

Az egészségügyi tárca válságstábjának hétfői döntése alapján kéthetes karanténra köteleznek minden olyan állampolgárt, aki Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból tér haza. Az ország nemzetközi repülőterein már több, mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast.

Hétfőn már az egészségügyi tárca válságstábjának intézkedéseinek bejelentése előtt országszerte sok létesítmény, főleg oktatási intézmények döntöttek úgy, hogy kényszerszünetet tartanak.

Hollandiában több ezer gyermek nem mehetett iskolába

Ötvenhat új esettel 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában – olvasható a holland közegészségügyi hivatal hétfői közleményében.

Az új fertőzések száma ugyan kevesebb, mint a hétvégén volt, de több mint 4000 gyermek nem mehetett iskolába, miután az észak-brabanti régió oktatási intézményeiben több oktató megbetegedett.

Hollandiában eddig két ember halt koronavírus okozta fertőzés miatt.

Belgiumban a közegészségügyi hivatal szerint – a hétfőn bejelentett 39 új esettel – 239-re emelkedett a fertőzöttek száma, miközben egy előzőleg fertőzéssel kezelt páciens meggyógyult.

A közlemény szerint a vírus terjedésnek mértéke „még mindig csak korlátozott”, azonban a belga sajtó hírei szerint megerősített kockázatkezelési intézkedéseket rendeltek el az országban.

Ugyancsak hétfőn

a NATO és az Európai Bizottság két munkatársát is fertőzéssel diagnosztizálták.

A nemzetközi szervezetek bejelentették, hogy „megtették a szükséges óvintézkedéseket az ott dolgozók érdekében”.

Luxemburgban eddig öt fertőzöttet tartanak számon.

A valamivel több mint félmillió lakost számláló ország kormánya a több mint 1000 főre tervezett rendezvények elhalasztását javasolja – írja a helyi sajtó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában