Ország-világ

2019.12.29. 18:09

Tovább vizsgálják a néhai ENSZ-főtitkár rejtélyes halálát

Dag Hammarskjöld 1961. szeptember 18-án 15 másik személlyel együtt vesztette életét, amikor repülőgépük lezuhant.

Az ENSZ Közgyűlése meghosszabbította néhai főtitkára, Dag Hammarskjöld 1961-es rejtélyes halálának vizsgálatát.

A svéd diplomata 1961. szeptember 18-án 15 másik személlyel együtt életét vesztette, amikor repülőgépük lezuhant az akkori Észak-Rhodesia térségében.

Az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Svédország által kezdeményezett és több mint száz ország által támogatott határozatot a vizsgálat meghosszabbításáról. Svédország azt javasolta, hogy Mohamed Chande Othman tanzániai ügyvédet, aki a korábbi vizsgálatot is vezette éveken át, bízzák meg a feladat folytatásával.

Othman októberben kiadott utolsó jelentésében azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy információkat tart vissza Hammarskjöld haláláról.

Hammarskjöld a világszervezet második főtitkára volt, és Kongó egyesítésén dolgozott, amikor az ENSZ csapatok és Moise Csombe kongói politikus szakadár katangai erői közötti fegyverszüneti tárgyalásra tartva repülőgépe lezuhant a mai Zambiában lévő Ndola város közelében.

Két korábbi vizsgálat szerint a szerencsétlenséget a pilóta hibája okozta, de a 2014 óta folyó új vizsgálat arra összpontosít, hogy összeesküvés áldozata lehetett az ENSZ-főtitkár.

Othman utolsó jelentése is ezt feltételezi. Dél-Afrika, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szinte minden bizonnyal fontos, nyilvánosságra nem hozott információkat tart vissza írta.

A pénteken elfogadott ENSZ-határozat felszólítja a tagállamokat különösen azokat, amelyekre a jelentés utal, hogy adják közre a birtokukban lévő fontos feljegyzéseket.

Othman feltételezi, hogy ENSZ-tagállamok elfoghattak a légi szerencsétlenséggel kapcsolatos kommunikációt, és azt, hogy a katangai szakadároknak lehettek légvédelmi fegyverei, amelyekkel az ENSZ-főtitkár repülőgépére támadhattak. A jelentésben ír külföldi erőkről, köztük pilótákról és hírszerzőkről, aki a légi szerencsétlenség idején a térségben tartózkodhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában