az ENSZ-en keresztül

2019.03.03. 21:55

További 45 millió dollárral támogatja az USA a rohingjákat

Újabb jelentős humanitárius segélyt nyújtanak a Bangladesbe menekült több mint 700 ezer mianmari muszlim rohingjának – jelentette be az amerikai nagykövetség a bangladesi fővárosban, Dakkában.

A pénzt az idei évre, az ENSZ Világélelmezési Programjának nyújtja Washington. A rohingjáknak szánt amerikai támogatás a vasárnap felajánlott összeggel 105 millió dollárra emelkedett. Az Egyesült Államok a mianmari rohingja menekültek legnagyobb támogatója. 2017 augusztusa óta 450 millió dollárt költött a Bangladesbe menekült rohingják és az őket befogadó közösségek támogatására – közölte a dakkai amerikai nagykövetség.

A közlemény szerint Washington elkötelezett a rohingja-válság érintettjeinek megsegítésében, és hálás Bangladesnek azért, hogy megnyitotta határait a sokat szenvedett rohingják előtt.

A bangladesi kormány csütörtökön jelentette be, hogy nem fogad be több menekültet.

Egyúttal azt követelte a nemzetközi közösségtől, gyakoroljon nagyobb nyomást Mianmarra annak érdekében, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket a rohingják hazatéréséhez.

A mianmari hadsereg 2017 augusztusában nagyszabású műveletet indított a muszlim kisebbséggel szemben a délkelet-ázsiai ország dél-nyugati Arakán államában, miután rohingja fegyveres felkelők mianmari katonai állásokat támadtak meg. Az utóbbi 18 hónapban mintegy 738 ezer rohingja menekült Bangladesbe a mianmari fegyveres erők elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában