Történelmi emlékezet

2018.08.15. 15:05

Trianonnak és a vörösterror áldozatainak is lesz emlékhelye a Kossuth téren

Megszületett a kormányhatározat, amely alapján Nagy Imre szobrát hamarosan eltávolítják a Vértanúk teréről, hogy helyet adhassanak az 1919-es vörösterror, a kommün áldozataira emlékeztető szobor visszaállításának. Új helyen, az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződésében pedig 2020-ra felállítják a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, azaz egy Trianon-szobrot.

A kormány friss határozata értelmében az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felőli részén 2020. május 31-éig, azaz még a trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt felállítják a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, amely magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését – derül ki a 888.hu hírportál összeállításából.

A Kossuth tér közvetlen közelében felállítandó Trianon-emlékmű régi hiányosságot pótol a fővárosban, hiszen egészen mostanáig nem volt méltó emlékhelye a trianoni békediktátum áldozatainak, az azt elszenvedő magyaroknak.

Az egykori Trianon-emlékhely a Szabadság téren, ma a szovjet hősi emlékmű áll itt. Forrás: Major György / Fortepan

Ehhez az Országgyűlés Hivatala 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget. Az új emlékmű érdekében törlik a Steindl Imre Programból az Alkotmány utca alá tervezett mélygarázst, amely helyett az Agrárminisztérium alá épül majd garázs. Emellett a Vértanúk terénél gyalogosprioritású átalakítás is lesz a szoborcsere mellett. Az átépítés után a BKK-járatokon kívül más jármű nem hajthat majd be a térre.

Nagy Imre költözik

A Nagy Imre-szobor a jelenlegi tervek szerint a Jászai Mari térre kerül majd. Wachsler Tamásnak, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának a korábbi közlése szerint várhatóan őszre készülnek el a szobor áthelyezésére vonatkozó tervek. De magáról az áthelyezés tényleges helyszínéről a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság fogja majd az utolsó szót kimondani.

Nagy Imre miniszterelnök szobra a Vértanúk terén, Varga Tamás szobrászművész alkotása. Forrás: MTVA / Faludi Imre

Wachsler elmondása alapján már elkezdődött az egyeztetés a Nagy Imre-szobor alkotójával, aki ugyan nem támogatja az emlékmű áthelyezését, de elfogadható lesz számára a Jászai Mari tér, ami azért fontos, mivel a szobor elmozdításához nem, csak az újbóli felállításához kell az alkotó engedélye.

Történelmi okokból a Jászai Mari tér meglehetősen pikáns helyszín lehet ugyanakkor a Nagy Imre-szobor számára, hiszen az elé a jelenlegi képviselői irodaház elé kerülhet majd, amely épület a kommunista elnyomó rendszer egyik legismertebb és legrettegettebb szimbóluma volt évtizedekig. A mai képviselői irodaház, más néven a Fehér Ház ugyanis az ötvenes évek legsúlyosabb éveiben az ÁVH központja, majd pedig az MSZMP pártközpontja volt.

Helyreáll a történelmi folytonosság

A szoboráthelyezéssel az 1945 előtti állapotok egyébként részlegesen, illetve igazából mozaikszerűen állítódnak majd helyre, hiszen eredetileg a Szabadság téren, a jelenlegi szovjet hősi emlékműnél állt a Trianon-emlékhely, amelyet aztán a kommunista diktatúra önkénye az internacionalizmus nevében elpusztított.

A Vértanúk tere a harmincas években a vörösterror áldozatainak emlékművével. Forrás: Kurutz Márton / Füredi Richárd / Fortepan

A Vértanúk terén pedig a nemzet vértanúinak emlékműve állt, amelyet 1934. március 18-án avattak fel. A tetején egy koporsót ábrázoló szoborral azoknak a magyaroknak állítottak emléket itt, akiket az 1918-1919-es kommün, a proletárdiktatúra napjaiban öltek meg. A Kossuth tér rendezésének részeként most ez a szobor is a helyére kerül.

A Kossuth tér és környéke közterületeinek az adottságai alapján egyáltalán nem lenne meglepő, ha a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű, valamint a náci német megszállás áldozatainak emlékműve mellett hamarosan helyet kaphatna a kommunizmus és az államszocializmus áldozatainak az emlékhelye is.

Már csak az MSZMP levéltára áll a visszaalakítás útjában

A Kossuth térnek a kommunista diktatúra előtti állapotok szerinti visszaállításhoz már csak egy jelentősebb feltételnek kell teljesülnie. Ez pedig a Néprajzi Múzeum, azaz az Igazságügyi Palota felújítása és átalakítása, amelynek útjában már csak a kommunista diktatúra által beköltöztetett Politikatörténeti Intézet kiköltöztetésének az ügye áll.

Az Országház délkeleti sarka az Andrássy-szoborral (b) és a Néprajzi Múzeum, az egykori Magyar Királyi Kúria épülete a Kossuth téren. Forrás: MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba

A kormány Bártfai-Mager Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg, hogy e hó végéig, tehát két hét alatt „gondoskodjon a Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotára vonatkozó használati jogának megszüntetéséről, illetve a Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotából való kiköltözésére vonatkozó koncepció elkészítéséről”.

A kormány ugyanakkor felszólította Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy 2019. december 31-ig „intézkedjen a Néprajzi Múzeum Igazságügyi Palota épületéből való kiköltöztetéséről és elhelyezéséről”.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában