Líbia

2019.05.06. 06:44

Tripoli elfoglalására utasította csapatait Haftar tábornok

A nemzetközileg elismert líbiai kormány irányítása alatt álló Tripolit támadó Halifa Haftar tábornok a főváros elfoglalására utasította a parancsnoksága alatt harcoló katonákat, arra hivatkozva, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán a szent háború, a dzsihád hónapja.

Vasárnap este közzétett üzenetében Haftar arról beszél, hogy a ramadán akkor sem adott okot a harcok beszüntetésére, amikor Bengázit vagy Dernát kellett elfoglalni Moamer Kadhafi 2011-es meggyilkolása után.

Pár órával korábban az ENSZ helyi missziója arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy legalább egy hétre hirdessenek tűzszünetet, hogy a segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz.

A Haftar irányítása alatt álló „Líbiai Nemzeti Hadsereg” a múlt hónapban kezdte támadni Tripolit, arra hivatkozva, hogy a fővárost terroristák és zsoldosok tartják ellenőrzésük alatt. Egyelőre nem sikerült áttörniük a város déli védelmi vonalait.

Líbia Kadhafi 2011-es meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország minél nagyobb területeinek ellenőrzéséért rivális fegyveres csoportok harcolnak egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában