Pontrendszer

2021.05.12. 17:43

Új bevándorlási mechanizmust vezettek be az Egyesült Királyságban

A Boris Johnson nevével fémjelzett új mechanizmus egy pontrendszerhez, illetve számos követelményhez köti az állampolgárság megszerzését, és a munkavállalást Nagy-Britannia területén.

A Brexit után Boris Johnson és pártja egy migrációs reformot hajtott végre, aminek következtében egy pontrendszert állítottak fel, és új követelményekhez kötötték az állampolgárságot, és a munkavállalást is. Többek között a munkavállalóknak rendelkeznie kell egy középszintű angol nyelvvizsgával, és valamilyen szakképesítéssel, illetve egy állásajánlattal, hogy a lehető leghamarabb munkába állhassanak, a szigetországba érkezés után – számol be a V4NA.

Ez jelentős változást jelent azoknak a munkaadóknak, akik korábban az Egyesült Királyságon kívül toboroztak munkavállalókat. Leközöltek egy részletes útmutatót, ami segít megérteni, hogy milyen új kötelezettségek hárulnak a munkavállalókra és a munkaadókra – részletezi a hírügynökség.

Ahhoz, hogy mostantól valaki dolgozhasson az Egyesült királyságban, minimum 70 pontot kell összegyűjtenie, és rendelkeznie kell egy állásajánlattal, tehát miután a bevándorló megérkezik az országba, adottnak kell lennie a munkába állás feltételeinek, és rövid időn belül munkába kell állnia. Ezzel a kormány célja az, hogy ne növekedjen a munkanélküliek száma a bevándorlás hatására.

A szabályok az uniós állampolgársággal rendelkező személyekre is vonatkoznak, akiket a többi ország állampolgáraihoz hasonlóan, ha nem rendelkeznek vízummal vagy tartózkodási engedéllyel őrizetbe veszik, bevándorlási-kitoloncolási központokba tartják őket, és a lehető leghamarabb visszaküldik őket abba az országba, ahol rendelkeznek állampolgársággal, vagy tartózkodási engedéllyel.

Az Európai Unió diplomatái aggodalmukat fejezték ki az uniós állampolgárok bevándorlási központokba történő szállítása miatt, ahol egyes esetekben akár hét napig is őrizet alatt tartják őket, mielőtt visszatérhetnek hazájukba. A diplomaták szerint ez az új rendelkezés legsúlyosabban azokat a fiatalokat sújtja, akik azért mentek, az akkor még EU-tag Nagy-Britanniába, hogy kihasználva a szabad mozgást, rövid időre alacsonyabb képzettséggel is elvégezhető munkát vállaljanak, majd a jövedelem egy részét hazaküldjék.

Az európai uniós állampolgárok turizmus céljából továbbra is vízummentesen léphetnek be Nagy-Britanniába, de legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak ott, és nem vállalhatnak munkát. Az Egyesült Királyság határrendészete azonban jogosult elutasítani az uniós állampolgárok beutazási kérelmét, ha az illető nem tudja bemutatni a szükséges dokumentációt, vagy annak megalapozott gyanúja áll fenn, hogy az adott személy az elkövetkezendő 90 napban illegálisan munkát akar majd vállalni.

A bevándorlási mechanizmus létrehozása Boris Johnson egyik ígérete volt, amit a Brexit befejése utánra tervezett. A Brexit tárgyalásokon az Európai Unió álláspontja a kérdésben az volt, hogy minél inkább ki kell szélesíteni a szabad mozgás körét, így a munkavállalók szabad áramlását is támogatták volna, azonban ezeket az elképzeléseket az Egyesült Királyság tárgyaló bizottsága ellenezte, és a karácsonykor aláírt kereskedelmi és együttműködési megállapodásban ilyen megegyezések nem is szerepeltek.

Boris Johnson a már Nagy-Britanniában régóta élő, és dolgozó bevándorlókkal kapcsolatban azt nyilatkozta, „Ha bizonyos személyek már régóta tartózkodnak az országban, és nem sértettek törvényeket, akkor van értelme tárgyalásokat kezdeményezni a státuszuk rendezéséről. Ezt a hatályba lépett új szabályok és rendelkezések szerint kell végrehajtani”.

Továbbá a Miniszterelnök azt is elmondta, hogy támogatja a migránsokat kis csónakokkal Nagy-Britannia felé elindító emberkereskedő bandák felszámolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában